Ключови предложения по пакта „Дянков" са направили от Синята коалиция на срещата си с финансовия министър, която е поредната му с парламентарно представените политически формации.

Мартин Димитров обясни, че смятат финансовите правила на Дянков да влязат в сила още през 2012 г  в мандата на правителството на ГЕРБ, а не както министърът предлага - от 2013 г.

Сините предлагат и широко балансиран бюджет като дефицитът е в рамките на 1,5 %- 2% .

Срещнахме разбиране в коментарите си, изтъкна Мартин Димитров. Той е категоричен, че параметрите на пакта „Дянков" ще бъдат от полза на хората. Лихвите по кредите ще паднат, а мерките ще помогнат за влизането ни в еврозоната.

Иван Костов има известни резерви по отношение на преразпределителната роля на държавата. Тази тема предстои да бъде обсъждана.

Костов има резерви и по отношение на идеята с гласовете на две трети на депутатите да се променят преките данъци.

Според него тази идея на Дянков ще пречи в бъдеще да се създаде едно данъчно облагане, ориентирано към експортна икономика.

Финансовият министър от своя страна изрази задоволство от задълбочения разговор със сините. След около две седмици ще има повторна среща с тях, като стана ясно, че министърът е склонен пактът да влезе в сила още през 2012 г

Той отново пред медиите защити идеите си, заявявайки, че това е една положителна стъпка за влизане в еврозоната. На България е нужна приемственост в данъчната политика, заяви още той.

Финансовият очаква с нетърпение отговор от левицата дали ще се срещнат с него.
На въпрос как ще коментира аргументите на скептиците на неговата идея, че ползва практика на страни в еврозоната като Германия, Дянков отговори: Ние сме на фиксиран курс на еврото, което на практика означава, че монетарната ни политика е точно същата като тази на Германия.

Искаме фискалната ни политика да е подобна, допълни още той.

Финансовият министър е доволен от извършената проверка на вътрешния министър Цветан Цветанов и имотите му от приходната администрация.

НАП и Краси Стефанов се справиха много добре с една трудна задача, заяви той.
Той не е притеснен относно констатацията на данъчните за приходите и разходите на тъстовете на вътрешния министър.

Мен не ме притесняват. Някой предполагам е доста притеснен, лаконичен бе Симеон Дянков.