50% е делът на сивата икономика - около 45 млрд. лв. минават покрай данъчната и осигурителната система у нас. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова в сутрешния блок на БНТ.

Според Зайкова по доходи и покупателна способност на населението сме останали на нивото от 90-та година. "Не е добра новина", коментира Зайкова. Според нея е трябвало да помислим за нов социален модел. Бившият социален министър Иван Нейков коментира, че ако е имало тежък период по отношение на социалната политика, то това е било периодът на хиперинфлацията 1996 г.

Мика Зайкова от своя страна попита колко е заместващият доход от пенсия в Европа и колко е той в България и изтъкна, че в България той е 30%, а в Европа - 70%. Тя настоя за смяна на пенсионния модел. Пари има, само че в България няма нито контрол, нито съдебна система по отношение на сивата икономика, коментира Зайкова.

Според Нейков една от грешките, които правим, е да виждаме в пенсиите единственият инструмент за осигуряване на нормалния живот. По думите му нямало пречка един човек, който получава пенсия, да получава подкрепа и от социално подпомагане. Да направим пенсиите 300 лв. и да решим проблема отново е грешен път, изтъкна Иван Нейков. По думите му не пенсията е виновна за това, че един човек е в тежко положение.

Той предложи създаването на фонд за подпомагане на пенсионерите, захранван от бюджета. "За да имаме стабилни пенсии трябва да имаме правилна политика по доходите. Няма правителство, което да е провеждало някаква политика по доходите не правилна или грешна", коментира Зайкова.

Като пример в това отношение тя изтъкна единственото изречение за минималния доход, разписано в бюджета за 2017 г. не е политика по доходите. Производителността на труда расте, но не и заплатата, категорична бе Зайкова. България е на 47% от средната производителност в Европа, и на около 27% от средните нива по доходите.

Иван Нейков заяви, че за следващия период след 2017 г. има три големи предизвикателства - дълбока промяна в трудовото законодателство, предвид факта, че 99% от фирмите у нас били малки и средни предприятия, а цялото ни законодателство било разписано за големи предприятия.

Втората голяма промяна, която той визира е политика по доходите, която трябвало да е обвързана с квалификацията на хората, третото голямо предизвикателство е Нейков видя във факта, че българският пазар на труда ще работи с възрастни работници.

По думите му 2017 г. не може да бъде преобърнато всичко това. "Това, което виждам напоследък е нежелание да се погледнат нещата в очите", констатира още той.

Според него 2016-та вероятно ще остане като година на пропуснати възможности.