Новият изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров предостави на министъра на икономиката и индустрията доклад за състоянието на дружеството и установените до този момент нередности. Към момента одитът в ДКК продължава. "Поради пълното саботиране на процесите и установените пропуски в работата до този момент от Съвета на директорите се освобождава Смиляна Нитова. Освободени са също Даниел Милев и Михаил Кумчев," съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

Всички решения на предходния Съвет на директорите има опасност да се окажат нищожни, след като ДКК е функционирала с ръководство под изискуемия от закона минимум. Дружеството е сключило договор с адвокатско дружество, по което всеки месец са изплащани възнаграждения, независимо дали е извършена работа или не. В последните си дни на поста, предходният изпълнителен директор Смиляна Нитова е променила клаузите своя договор, за да бъде обезщетена с 6 месечни възнаграждения ако бъде освободена от поста.

На мястото на освободените членове в Съвета на директорите се назначават Владимир Димитров - юрист с дългогодишен опит в държавната администрация и съдебната система и Борислава Пенева - настоящ служител в Министерството на икономиката и индустрията в дирекцията, контролираща дейността на дъщерните дружества, както и Андрей Лалов - икономист и анализатор, който притежава професионален опит в областта на малките и средни предприятия и инвестициите. Работил е по редица проекти към Световна банка и ЕК. Бил е координатор и ръководител на процеса по програмиране и разработване на цялостен набор от икономически политики, приоритети и мерки в рамките на Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Уволнената шефка на ДКК: Да не ползваме ДАНС като плашило

Уволнената шефка на ДКК: Да не ползваме ДАНС като плашило

Смиляна Нитова очаквала да бъде уволена

Със отделна заповед на министъра на икономиката и индустрията кадрови промени се извършват и в Национална компания "Индустриални зони". Основните мотиви за това са подобряване на маркетинговата политика и пазарното присъствие на компанията чрез проактивни действия с цел повишаване на българските и чуждестранните инвестиции и привличане на финансиране на проектен принцип.

Начело на компанията е върната Антоанета Барес. Тя ръководи компанията през последните пет години, като е работила по времето на пет правителства. Барес е магистър по право и е доктор по икономика в СУ "Св. Климент Охридски" със защитена дисертация на тема "Оценка на факторите за успех за развитие на индустриалните зони и влиянието им върху регионалната икономика при трансформираща се икономическа среда".

Антоанета Барес има над 20 години професионален и управленски опит. Заемала е ръководни длъжности в търговски компании, включително в ИТ сектора и държавните институции. Тя има специфичен опит в областта на стратегическото планиране, бизнес развитието, планирането и изпълнението на инвестиционни проекти, системи за управление на качеството, управление на риска.

В Съвета на директорите на "Индустриални зони" влизат още - Константин Палавеев, който притежава професионален опит в инвестициите и инвестиционния процес, Радостина Ситова - финансист с опит в няколко институции, която притежава образователно-квалификационна степен магистър "Икономика на отбраната и сигурността" и магистър "Международни икономически отношения" към Университета за национално и световно стопанство, както и Даниела Узунова, която е юрисконсулт с над 10-годишен стаж.