София продължава да е най-голямата областна икономика в страната с около 40% от брутния вътрешен продукт на България. Това съобщават от Столичната община, позовавайки се на новия Доклад "Икономически и инвестиционен профил на София 2019" на Общинската агенция за инвестиции.

Икономиката на столицата се отличава и със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност.

По последни данни около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в София. Към края на 2018 г. градът е привлякъл 13 млрд. евро чужди инвестиции, или около 9 800 евро на човек от населението. Това е близо три пъти повече от средната стойност за страната.

Основната част от инвестициите в София се насочват към услугите, които са и отраслите с най-голям принос в добавената стойност на местната икономика - 37% от всички ПЧИ до 2018 г. са се влели в него. Причините са както високите доходи и потребление в столицата, така и фактът, че градът е развит транспортен и логистичен център.

Останалите атрактивни сектори за чужди инвестиции в София са промишлеността и комуналните услуги, недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

Европейските средства са основен източник на публични инвестиции в столицата. До края на юни 2019 г. София е усвоила 4,2 млрд. лева.