Социалистът Петър Кънев е сред най-богатите депутати. Това е видно от данъчната му декларация за миналата година. Той и съпругата му са спестили над 1.1 млн. лева.

Сметната палата публикува данъчните декларации на властта за миналата година. От тях става ясно, че президентът и министрите не си харчат заплатите, а предпочитат да ги пестят във влог. Държавният ни глава Росен Плевнелиев е спестил 10 000 лева от заплатата си.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е подал уведомление, че имотното му състояние в последната година не се е променило. Премиерът Бойко Борисов е направил същото. Именно заради това той не е подал имотна декларация до Сметната палата.

Лидерът на „България без цензура" Николай Бареков е най-богатият политик. Той е декларирал 4 млн. лв. доход от извънтрудови възнаграждения. Заедно със съпругата му Мария Календерска имат значителни вземания - над 1.2 млн. лева.

Оказва се, че след кризата в КТБ министърът на културата Вежди Рашидов няма нито един лев в банка. От декларацията му става ясно, че през миналата година са му подарили 10 000 лева.

Депозит за повече от 50 000 лв. притежава управителят на БНБ Иван Искров. Той и съпругата му имат спестявания за близо 12 000 лева. В декларацията си те са отбелязали, че ги имат от лихви и трудови правоотношения.

42 души са подали декларациите извън сроковете. Отстраненият подуправител на БНБ Цветан Гунев също е сред тях. Той е декларирал два депозита - в евро за около 88 000 и в левове за 4500. Гунев има и задължения - овърдрафт и кредитна карта на обща стойност 8000 лева.

Обвинител номер 1 Сотир Цацаров и съпругата му пък имат спестявания в банка 181 909 лв. от наеми и заплати.