България и Лихтенщайн искат да засилят двустранните си отношения и да ги скрепят със споразумение за избягване на двойното данъчно облагане. Това стана ясно от среща на министърът на финансите Асен Василев с премиерът и министър на финансите на Княжество Лихтенщайн Даниел Риш, съобщават от МФ.

Двамата бяха единодушни, че документът ще допринесе за укрепване на икономическите връзки между двете страни. Асен Василев настоя в споразумението да залегне и засилен обмен на данни между двете данъчни администрации.

Василев и Даниел Риш дискутираха и темата за еврозоната. Министърът на финансите отбеляза, че България работи усилено, за да покрие Маастрихтските критерии. По думите му се очаква страната ни да се присъедини към еврозоната през 2025 година.

Двамата финансови министри разговаряха също и за руската агресия срещу Украйна и нейните социални и икономически последици, включително в Черноморския регион.

От Министерството на финансите посочват, че в последните години стокооборотът между България и Лихтенщайн бележи ръст. През 2021 г. Лихтенщайн е изнесъл стоки за България на стойност 13 милиона франка, което е увеличение от близо 50 процента спрямо предходната година. Директният внос на стоки от България расте с над 70 процента и възлиза на 8,5 милиона франка.

Сключваме спогодба с Малта срещу двойното данъчно облагане

Сключваме спогодба с Малта срещу двойното данъчно облагане

Правителството одобри българския проект на новата спогодба