При Бюджет 2025 имаме два неприятни избора - или по-голям дефицит, или по-високи данъци. Това заяви пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертения клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него дългосрочното натрупване на структурни дефицити води до повишаване на дълговото бреме. По думите му, ако веднъж или два пъти се случи да сме над трите процента, не е толкова страшно, особено при наличието на идея как да бъде консолидиран този бюджет.

Панчев посочи, че бюджетът трябва да бъде представен до края на октомври. За него проблемът е, че това се случва по време на избори. Служебният финансов министър няма нужната политическа подкрепа да предложи бюджет с определени елементи, които са непопулярни, допълни той.

По думите му фокусът върху еврозоната е останал в миналото. Икономистът отбеляза, че покриваме критерия за инфлация. Ако се окаже, че имаме и дефицит над три процента, това ще означава, че не изпълняваме и втори критерий, поясни той. Според него се отдалечаваме от еврозоната и прозорецът, в който е могло да се влезе, почти се е затворил.

Икономистът заяви, че доходите в България растат, но през последните три години е имало висока инфлация и някои работещи българи са обеднели в реално изражение, тъй като заплатите им са се повишили с по-малко от 30%, колкото е ръста на инфлацията.

Той е категоричен, че грешките, допуснати при изготвянето на Бюджет 2024, не трябва да се повтарят. Според него е грешна философията да се бърза да се свие дефицита под 3%. Панчев смята, че твърде бързото увеличаване на минималната работна заплата е по-добре да бъде заменено с друг тип социални мерки. Икономистът се застъпи и за премахването на намалената ДДС ставка за определени сектори. По думите му увеличаването на корпоративния данък също не е добра идея.

Николай Василев очаква панически Бюджет 2025, а трябват реформи

Николай Василев очаква панически Бюджет 2025, а трябват реформи

Гласът на бизнеса не се чува