Свещеник с 9 деца дарява техните надбавки на социалния министър Ивайло Калфин. Този знак на протест е избрал отец Евгени Янакиев от Сливен. Пред БНР той обясни защо ще ограничи своите деца, за да покаже на министъра какви са резултатите от водената политика.

"България е засегната от сериозна демографска криза, а по въпроса не се прави нищо", каза отец Евгени. Той има 9 деца и получава детски надбавки за 5 от тях.

"Спрях дневните на децата си за две седмици. Те ще се хранят вкъщи. С този демонстративен жест искам да покажа на министър Калфин, че не могат да се правят реформи, които са антисоциални. Ако досега беше по 35 лева на дете, сега излиза по около 28,5 лева. Ако това е социална реформа и по този начин ще се поощрява раждаемостта, аз мисля, че ще се постигне тъкмо обратното. Министър Калфин иска да каже със своята реформа – не раждайте деца. България я пазим за някой друг, но не и за българите", коментира бащата на девет деца.

По думите на отец Янакиев, трябва да се поиска оставката на министъра заради антиреформата. Свещеникът смята, че трябва да бъдат намалени данъците на многодетните семейства в България.

Той поясни, че широко прокламираните данъчни облекчения за многодетните семейства на практика не се точно облекчения. "Когато накрая на годината отидох да взема данъчните облекчения, се оказа, че те са само за три деца. Нека намали данъците на многодетните семейства", призова отецът.

Отец Янакиев има две пълнолетни деца, други две не са ваксинирани и за това получава детски надбавки само за пет.