Водят се преговори с трима инвеститори, които са заявили намерение да купят Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали.
Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков като уточни, че най-оптимистичният срок за сделката е 10-15 дни.

Финансовият министър направи това изказване на границата с Гърция, където инспектира новия ГКПП Маказа, съобщава БГНЕС.

Една българска и две чужди фирми са потенциалните купувачи за затъналия металургичен комбинат.
Вариантът банките-кредитори да осигурят международен мениджърски екип не е отпаднал, посочи Дянков.

Финансист номер едно е разпоредил пълни данъчни проверки на фирмите на Валентин Захариев, съпругата и двамата му сина. По първоначални данни, дълговете на кредитния милионер значително надхвърлят известните доскоро 320 милиона лева като достигат 360 милиона лева.

Очаква се в късния следобед министър Дянков да запознае металурзите в Кърджали с хода на преговорите, както и с направените до момента проверки в комбината.

Проходът Маказа трябва да бъде открит до началото на летния сезон, каза още вицепремиерът на контролно-пропускателен пункт с Гърция, цитиран от БТА.
Той инспектира до къде е стигнало строителството и довършителните работи по пътя и граничния пункт от българска и от гръцка страна, на път за работна среща в Комотини със заместник-перифериарха на Периферия Източна Македония и Тракия г-н Кацимидис.

Основна тема на разговорите ще бъде готовността за откриване на граничния пункт, както и причините за забавянето от гръцка страна, заяви министър Дянков. Той допълни, че се предвижда общото заседание на Министерските съвети на България и Гърция, планирано през май, да се проведе в близост до граничния пункт.