Поскъпването на цигарите скара депутатите. Предвижда се цените на повечето масови цигари да скочат с около 20 ст. от началото на 2016 година. Народните представители одобриха новия график за вдигане на акцизите до 2018 година.

От Реформаторския блок се загрижиха за здравето на нацията. Според тях поскъпването на цигарите можело да откаже пушачите или поне да намалят количеството тютюн. Гроздан Караджов застана зад поскъпването. Според него неприемането на скока в акциза щяло да даде лош сигнал към обществото и за грижата за здравето. Вие искате да кажем на хората, че искаме да ги убием, смути се той.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт като непушач се обяви за поскъпването на цигарите. Защо не се погрижите за бедните непушачи, попита той. Според него депутатите трябвало да се погрижат за непушачите, които се отвращават, когато някой им пуши под носа и призова колегите си да не забравят, че в тази държава има и непушачи.

Социалистката Корнелия Нинова посочи, че последният скок в акциза на цигарите довел до едно - 4 пъти скочила контрабандата на рязан тютюн. Увеличило се свиването на цигари във вестник, както се изрази червената депутатка.