снимка: emaxpress
Ударно разплащане с бизнеса започва кабинетът през март, стана ясно от думите на финансовия министър Дянков.
Той участва в пресконференцията, дадена от премиера Борисов по повод мисията на МВФ у нас.

МВФ дава висока оценка на правителството. Подобрява се макроикономическата ситуация в страната, а България е държавата с една от най-добрите фискални позиции в сравнение с други страни членки на ЕС.

Това са основните изводи на мисията на МВФ в България, а премиерът Бойко Борисов е доволен от високите оценки, които сме получили.

Затова и насрочи специална пресконференция, както сам той обясни, за да покаже на опонентите си, че ЕК, ЕЦБ и МВФ високо оценяват постигнатото от правителството на ГЕРБ.

Борисов коментира, че сега вече на всички е ясно, че тройната коалиция е оставила тежко наследство. Популизмът "харчете, защото днес се живее" при нашето правителство няма да го чуете, изтъкна премиерът.

България и Естония са двете страни в ЕС, които се дават в Европа за пример за финансова дисциплина, похвали се Бойко Борисов. Той каза, че правителството на ГЕРБ стриктно спазва препоръките на международните институции, за да може страната да се стабилизира и да излезе от кризата.

Според министър-председателя добрите оценки на МВФ ще привлекат чуждестранните инвеститори, както и ще повишат кредитния рейтинг на страната.

Ние нямаме самоцел ERM ІІ, това е цел на България, подчерта Борисов. Присъединяването към еврозоната според Бойко Борисов ще е признание за България.

Премиерът е убеден, че за да се постигне икономически растеж е необходима строга дисциплина.
Дисциплината, която провеждаме, ще се отрази на хората, на децата и на внуците им, убеден е министър-председателят и допълни: "Дисциплината е за хората, правим го за хората".

МВФ са изразили задоволство и от изготвената конвергентна програма на правителството.

Може да бъде допуснат дефицит от 1.8%, както и по-големи разходи. Те обаче ще бъдат свързани основно с разплащания по договори за действително извършена работа, обясни финансовият министър Симеон Дянков, като по думите му МВФ разрешава страната ни да влезе в известен дефицит до 1.8%.

Дянков коментира още, че този дефицит е на годишна база. Целенасочено, по думите му, за първите 3 месеца на годината се цели дефицит, за да се разплати държавата с бизнеса. Този дефицит обаче после ще бъде компенсиран.

През март ударно ще се разплащаме, категоричен бе финансовият министър.
Правителството прогнозира ръст за 2010 до 0,3%, а прогнозата на МВФ е 0,2%, заяви още Дянков.
По думите му прогнозите на кабинета и на фонда за инфлацията съвпадат - 2,5%.

Финансист номер 1 изтъкна, че мисията на МВФ е поздравила правителството за реформата в здравния сектор. Препоръка е да се повиши ефективността на социално-осигурителните системи.

Попитан дали и от кога може да бъде намален ДДС, Дянков отговори, че това ще стане най-рано през 2011 година - ако страната излезе от кризата.