Още през месец юли Българската народна банка (БНБ) е назначила международни консултанти за КТБ във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции. Това заявяват от банката във връзка с искането на ГЕРБ за международен консултант, който на базата на данните за състоянието на „Корпоративна търговска банка" („КТБ" АД) да предложи начините за преструктуриране на банката.

От БНБ подчертават, че и в момента в „КТБ" АД се извършва цялостна оценка на качеството на активите, която трябва да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г., от три независими одиторски компании: „АФА" ООД , „ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД и „ЪРНСТ И ЯНГ" ООД. Последните две са сред четирите най-добри международни компании, които участваха в проведената през тази година в еврозоната оценка на качеството на активите на 128-те най-големи банкови групи, става ясно още от съобщението, публикувано на сайта на централната банка.

От финансовата институция обявяват, че са отговорни за избора на консултанти единствено и само по отношение на оценката на качеството на активите и произтичащото от нея отражение върху оценката на капиталовата адекватност на КТБ, като в тази посока са предприети своевременно необходимите действия.

Що се отнася до възможните начини на преструктуриране на КТБ и изобщо на банки, дефинирани като проблемни, следва да се има предвид, че различните инструменти за преструктуриране, както и условията за прилагането им, са добре известни и детайлно разписани в Директива 2014/59/ЕС за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, чието въвеждане в българското законодателство предстои до края на 2014 г., уточняват от БНБ.

От институцията посочват, че в тази връзка, ако се наложи преструктуриране на КТБ, то може да бъде извършено само след приемането на съответни законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това, доколкото инструментите за преструктуриране и тяхното прилагане не са уредени към настоящия момент в българското законодателство.

В случай че планът за преструктуриране изисква и държавна помощ, следва да се има предвид, че министърът на финансите е националният орган, съгласно Закона за държавните помощи, който осъществява наблюдението, координацията и взаимодействието с Европейската комисия в областта на държавните помощи, се посочва в съобщението на БНБ. От институцията уточняват, че такъв план следва да бъде подготвен с водещата роля на Министерството на финансите в съответствие с правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз. В случай че правителството се нуждае от консултант за тази дейност, то може да наеме такъв.

В тази насока е проведена и съответната кореспонденция с Министерството на финансите. БНБ отново заявява готовност, че ще продължи да подпомага министерството с експертния си потенциал в рамките на своите компетенции и правомощия при подготовката и разработването на планове за преструктуриране, свързани с прилагането на схеми за държавна помощ в банковия сектор.