38,44 % от европейското финансиране за страната ни до 2022 г. е договорено. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на справка за изпълнение на оперативните програми по еврофондовете.

Договореното се равнява на 6,8 млрд. лева.

Значително изоставане се забелязва при три от оперативните програми. Това са "Околна среда", "Наука и образование за интелигентен растеж" и ОП "Добро управление". За "Околна среда" са договорени едва 20,9 %, за "Наука и образование" - 23,85 %, а за "Добро управление" - 21,6 %.

Вече са договорени почти 52 % - 1,5 млрд. лв. от Оперативна програма "Региони в растеж".

По ОП "Развитие на човешките ресурси" са договорени близо 1 млрд. лв. или 46,22 %.

По ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" вече са разпределени 44 % от средствата. Този процент се равнява на 1,6 млрд. лева.

По ОП "Иновации и конкурентоспособност" са договорени 41 % или 1 млрд. лева.

Справка на Европейските структурни и инвестиционни фондове показва, че на европейска база страната ни се намира в "златната среда".

Над 50 % от европарите си за програмния период до 2022 г. са договорили Белгия и Унгария. Изпреварват ни страни като Португалия, Швеция, Естония, Финландия, Ирландия.

Ние се намираме на едно ниво с Германия и Дания. Много след нас са Румъния, Чехия, Хърватия и Полша, които са договорили малко над 10 % от европарите си.

1,4 млрд. лева е превел Брюксел на страната ни към началото на март. Сумата представлява 9,3 % от европейското финансиране за програмния период. Малко над 8 % или 1,424 млрд. лева са разплатени на бенефициентите. В тази сума влиза и националното съфинансиране.