Намаляването на ДДС на някои стоки като хляб, плодове и зеленчуци и горива, с каквото предложение излязоха представители на управляващата партия "Продължаваме промяната", е по-скоро нецелесъобразно и не води до реално намаляване на цените за крайните потребители. Това мнение изрази вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който присъства на форум в столицата, посветен на зеления преход за бизнеса.

"По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по ред причини, едната от които е, че влизаме в разговор защо на едни, а не на други стоки. И второ, видяхме с ресторантьорите, че това не стига го крайния потребител. Има предложение от БСП, свързано със стоките на регулиран пазар, та поне второто би отпаднало", отговори на въпрос на News.bg вицепремиерът. Друго затруднение - ако се намалявало ДДС, то това значи и законови промени, които трябва да минат през парламента.

5.2% инфлация от началото на годината измери НСИ

5.2% инфлация от началото на годината измери НСИ

През март 2022 г. са се намалили цените на доматите и ракията обаче

Все пак финансист номер едно е склонен на диалогичност по темата. "Има много предложения от коалиционните партньори. Всичко това ще бъде обобщено, ще се смятат финансовите ефекти. След което, когато всичко бъде обобщено, ще бъде обсъдено с коалиционните партньори и представен конкретен пакет от мерки", посочи той.

Василев не пропусна и да отбележи нещата, които правителството направило, за да компенсира високите цени - няма скок на електроенергията за бита, компенсират се домакинствата на газ и бизнеса за сметките за ток.

До няколко седмици ще бъде оповестен и новият пакет от мерки за гражданите, който бе анонсиран от Василев преди две седмици. "Надявам се преди актуализацията на бюджета да сме готови с него, говорим за седмица-две."

А що се касае до стабилността или липсата на такава в четворната коалиция - имало "много конструктивни дискусии" на вчерашния коалиционен съвет, лаконичен бе вицепремиерът.