Няма спрени пари, наложена глоба или невъзстановени разходи по Програмата за развитие на селските райони. България получи средствата от ЕК още през март тази година. Спрени пари, наложени санкции категорично няма.

Това заяви на извънреден брифинг заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по повод публикация, в която се твърди, че Европа ни спира 1,1 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като проблемът бил със сертифициращия орган.

Заместник-министър Грудев заяви, че възстановените средства са в размер на 262 380 647 евро.
В шеговит коментар заместник-министърът заяви, че ако тръгнем да сумираме всички санкции, които са се изписали в публичното пространство, ще излезе, че по програмата нищо не е плащано.

Той посочи, че има писмо на ЕК, което се касае за отстраняване на счетоводни описания на сертифициращия орган за 2015 г. Той посочи, че ще бъде предоставена допълнителна информация на ЕК, за да можело да приключи уравняването на сметките, чисто счетоводно.

„Когато има такава информация при вас – най-нормалното е да бъдем потърсени за коментар”, заяви заместник-министър Грудев. Той бе категоричен, че въпросните публикации са безпочвени и нямат нищо общо с действителността.

Заместник-министър Грудев изтъкна, че има пет срещи през октомври месец с ЕК. По отношение на проблемите със сертифициращия орган, допълнителната информация ще бъде предоставена на ЕК през месец октомври.

„Имаме наложени санкциите от ЕК и те са в размер на 26 млн. евро по съвсем различни процедури”, обяви все пак зам.-министър Грудев. Голяма част от санкциите по ПРСР са за най-различни одитни мисии, голяма част са свързани с общините. Там санкцията е за 19 млн. евро.

Грудев посочи, че има три различни, по-дребни, санкции в размер между 300 хиляди и един милион евро, както и една санкция, свързана с финансирането на проекти за изграждане на обекти за възобновяеми енергийни източници на енергия. Така хипотетичното двойно финансиране ще бъде санкционирано с 3 млн. евро вместо очакваните 28 млн. евро.

Заместник-министър Грудев каза още, че има девет отворени процедури с ЕК и хипотетично по всяка една от тях могат да бъдат направени съответните корекции. „Решенията на ЕК за налагане на санкции са публични, именно с цел, за да не се стига до такъв тип спекулации”, коментира заместник-министър Грудев.

Той уточни, че писмото от ЕК е адресирано до сертифициращия орган и касае изчистването на счетоводни проблеми. „Тук говорим за счетоводна процедура, финансовите средства са възстановени и те са в националния бюджет от месец март настоящата година”, каза още той.