Още през 2013 г. „Булгартабак" е бил продаден на български инвеститори, според източник от „Внешторгбанк", цитиран от руския всекидневник „Ведомости". По думите на източника, пожелал анонимност, активите са продадени с над 30% премия спрямо цената на входа, при предполагаема стойност на сделката от около 130 млн. евро.

Материалът, озаглавен „ВТБ капитал" продаде дела си в "Булгартабак", изтъква още, че инвестиционното поделение на руската банка може би е спечелило за по-малко от две години 30 млн. евро от тази сделка.

Промяната в собствеността засяга австрийското дружество  „БТ Инвест", контролиращо почти 80% от тютюневия холдинг. Вместо кипърската „ВТБ Кепитъл Пи Инвестмънт Холдинг", 100% негов собственик вече е лихтенщайнското дружество Ливеро Естаблишмънт". От изданието изтъкват, че не могат да се сдобият с никаква информация кой точно стои зад новия собственик.

„Ведомости" припомня, че новият собственик е подал в средата на февруари искане то да бъде одобрено от българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) придобиването на „БТ Инвест" от новия собственик.

Ако сделката за смяната на собственика на австрийското дружество е станала още през миналата година, то тя не изглежда пазарна, коментира пред изданието Максим Королев, главен редактор на „Русский табак". По думите му, купувачът не е изчакал дори отчета за резултатите от 2013 г., което или означава, че сделката е била „приятелска", или че от „ВТБ Кепитъл" са искали бързо да се избавят от актива си в България.

БТ Инвест" придоби контрола над 79,83% от „Булгартабак" на приватизационен аукцион през ноември 2011 г. срещу 100,1 млн. евро и се задължи за две години да вложи в българския производител 7 млн. евро, а в следващите 5 години да изкупува по 5000 т. български тютюн.

Още през март 2013-а от ВТБ съобщиха, че планират да продадат компанията на стратегически инвеститор. Ако е вярно, че сделката с новия собственик на „БТ Инвест" е за около 130 млн. евро, това означава, че физическите лица зад „Ливеро" са купили доста изгодно 80-те процента от тютюневия холдинг.

На 27 декември 2013 г., който бе и последният ден на търговия за Софийската фондова борса, пазарната оценка на тютюневия гигант бе изчислена на приблизително 400 млн. евро, което означава, че 80% от дружеството би трябвало да струват най-малко 320 мл. евро.