Потребителите да бъдат особено внимателни при пазаруване от временните коледни базари, тъй като те са по-рисковани, въпреки че изискванията към тях са както към всички временни обекти. Значително по-голям е рискът от придобиване на опасни продукти, като коледно-увеселителни стоки за шега, например. За това предупреди в предаването "Днес" на Bulgaria On Air председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той изреди и най-честите нарушения, които контролният орган открива при проверки на така популярните особено по празниците промоции. Това са нереалният процент намаление при цените на стоките и продаването им в комплекс като уж по-изгодни за клиентите. По думите му обаче нарушенията показват тенденция към намаляване - с около 10% на годишна база.

Туризмът също е сред секторите, където вървят сериозни проверки и се оказва нужният контрол, според него. Приемни на КЗП вече работят в зимните курорти Банско и Пампорово, предстои откриването на такива и в Боровец и Чепеларе. В тях потребителите могат да получат както информация за своите права, така и да подадат сигнал или жалба, за да бъде извършена проверка