Загубите от последния програмен период (2007-2013 година) по оперативните програми са в размер на 97 милиона евро, стана ясно от отговора на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на парламентарния отговор.

Тя беше попитана от депутатите Джевдет Чакъров и Димчо Михалевски за риска страната ни да загуби средства от Европейските фондове.

При питането си депутатът от ДПС упрекна бившите управляващи от ГЕРБ в изключително слабо и некомпетентно управление на еврофондовете и посочи, че съществува реален риск България да изгуби близо 600 млн. лв. от европейските програми и да доплаща на бенефициентите за сметка на държавния бюджет.

Златанова уточни, че средствата, които трябва да бъдат сертифицирани до края на 2013 г. по всяка една от оперативните програми, са 1 038 000 000 евро. Към 31 май са изпълнени на 21% от тази цел, което тя определи за недостатъчно.

Прогнозна сума, която потенциално може да подлежи на автоматично освобождаване към края на 2013 година, е в размер на 237 милиона евро, съобщи още вицепремиерът, уточнявайки, че става въпрос за числа, които могат да бъдат както по-големи, така и по-малки в края на годината.

От отговора на Златанова стана още ясно, че загуби няма само по ОП „Транспорт". Очакваните загуби по другите програми са:

ОП „Околна среда" 30 млн. евро, по ОП „Регионално развитие" очаквана загуба между 73 и 123 млн. евро, по ОП „Конкурентоспособност" - 50 млн. евро, по ОП „Развитие на човешките ресурси" - 70 млн. евро, по ОП „Административен капацитет" - 5 млн. евро, по „Техническа помощ" - 8.7 млн. евро.

По ОП „Развитие на селските райони" очакваната загуба е около 100 млн. евро.

Златанова подчерта, че са предприети няколко мерки, които да намалят риска от загуба на евросредства. Сред тях е увеличаването на размера на авансовото финансиране преди окончателното плащане, както и други по конкретните програми.

„Трябва да се излезе от това русло на бавно изпълнение на програмите. За да се случи това, са необходими усилията на всички институции, тези средства са предназначени да помагат на икономиката", заяви в заключения вицепремиерът.