Застраховането за пенсия не може да бъде панацея за пенсионната системата. Това заяви в Пазарджик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, съобщават от министерството. По думите му това е една допълнителна възможност за повишаване на заместващите доходи. Основен източник на пенсии и обезщетения за хората си остава Държавното обществено осигуряване, уточни министърът.

Припомняме, социалното министерство излезе с мрачната прогноза, че страната ни е изправена пред риск да затъне в дългове. Населението у нас застарява с бързи темпове и трябва да се предприемат спешни мерки за компенсиране на тази ситуация, смятат експертите. Те са на мнение, че е необходимо спешно да се приеме укрепване на пенсионните фондове и предлагат да има застраховки за пенсия, безработица и инвалидизиране.

Запитан за демографската картина в държавата Йордан Христосков каза, че има редица механизми за противодействие на тази негативна тенденция. Той обяви, че в Сребърния фонд има събрани 2.7 млрд. лева. „С тристълбовата пенсионна система бъдещите пенсионери ще получават по две пенсии, а тези, които са се осигурявали доброволно, дори три", подчерта министърът. Той посочи, че има и други механизми за подобряване на демографската картина в държавата като насърчаването на заетостта и селективната имиграция на млади хора.

Вицепремиерът увери, че ако цената на тока се увеличи от 1 октомври тази година, ще се увеличи и стойността на енергийните помощи. За момента няма яснота с колко ще се увеличи цената на тока, но има специална формула за изчисляването на енергийните помощи, която ще отчете евентуално поскъпване.

Йордан Христосков припомни, че дефицитът в бюджета на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) е 50 млн. лева. „В това число не влизат извънредните плащания към пострадалите от наводненията хора", подчерта той. Необходими са допълнително 35 млн. лв. за изплащането на социални помощи до края на годината. „Това се дължи главно на повишаване броя на хората с увреждания и майките-студентки, които получават еднократна помощ при раждане в размера на 2880 лв.", поясни министърът.

10 млн. лева е недостигът по мерки за заетост, които социалното министерство изпълнява. 5 млн. лева са необходими за финансиране до края на годината на националната програма „Сигурност" и 5 млн. лева за европейската инициатива „Гаранция за младежка заетост".

Христосков обяви, че се очаква утре Министерският съвет да разгледа и одобри новата оперативна програма „Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.". По нея до края на годината ще бъдат раздадени хранителни пакети на най-нуждаещите се. Първоначално за стартирането на програмата ще се осигурят 30 млн. лева от националния бюджет, които до края на тази или началото на следващата година ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

Държавата помага във всички пострадали от наводненията райони, увери още Йордан Христосков. Той подчерта, че социалните работници от териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане първи оказват помощ на пострадалите.