Протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър организираха жители на Свети Влас. Недоволството на хората предизвика предложението на общината за повишаване с над 50% на данък "Недвижими имоти", съобщи БНР.

Общинският съвет на Несебър одобри с 16 гласа "за" и пет "против" предложението на икономическата комисия към общинския съвет данък "Сгради" да бъде повишен от 1,2 промила на 1,8 промила. Това е с 55 на сто, уточняват жителите на Свети Влас.

Единствено от партия "Море" на строителните предприемачи братя Диневи гласуваха против увеличението на данъчната ставка. Предложението беше прието от общинските съветници без спорове и дебати.

Кметът Николай Димитров обясни увеличението с необходимостта от повече средства за инвестиции в инфраструктурата на общината, както и с големите разходи за социални дейности.

Тъй като има много належащи неща, които трябва да се правят в инфраструктурата, в парковете, в озеленяването, в осветлението, в изграждането на паркоместа. Има много други важни неща, които трябва да се правят - стадион в град Свети Влас, детска градина, още една, в град Свети Влас. Близо два милиона лева повече се очаква да постъпят в общинския бюджет от повишената данъчна ставка.

Николай Димитров посочи за пример община Созопол, където увеличението на данък "Недвижими имоти" е на 3,5 промила. Община Созопол и община Несебър са в една група - първа група на данъчни оценки, поясни той.

Протестът беше преди началото на заседанието на общинския съвет. Жителите на курортното селище се обявиха против предложението за промяна в размера на налога. Те издигнаха плакати "Най-богатата община с най-големи разходи за лични удоволствия" и "Стига своеволия".

Хората твърдят, че инвестициите за подобряване на инфраструктурата в общината не се виждат, затова според тях няма и основание да се повишат данъците.

"Данъците растат, осигуровките растат, ами на какво отгоре? Как да ги платя?", запита една от притестиращите. Друга жена поиска да види сметката каква е причината да вдигат данъците.