Близо четири месеца след началото на сезона, Кристиано Роналдо има повече нови деца от голове в Ла лига. Нека се опитаме да открием причините за спада във формата на суперзвездата.

През декември 2012 Кристиано Роналдо доминира в дербито срещу Атлетико с атлетизма си. В една от ситуациите Реал изчиства топката след ъглов удар. Заформя се мълниеносна контраатака, в която португалецът пробягва 96 метра за 10 секунди. Нападението на "белия балет" завършва с удар в гредата, но по-важното в случая е, че Роналдо прави на пух и прах бранителите на градския съперник (2:0).

Роналдо и Бензема с ужасяваща статистика

Роналдо и Бензема по-добри единствено от нападателите на Беневенто

Двамата са вкарали общо два гола от началото на сезона

В неделя се изигра друг епизод на дербито. В 16-та минута се получава ситуация, идентична с тази от преди 5 години. Кристиано се изстрелва да вземе изчистена топка от корнер, която Лука Модрич насочва напред. За ужас на феновете на Реал, Кавалерът на "златната топка" е надбяган от десния бек на съперника - Хуанфран. Несъмнено преди години Роналдо би надбягал съперника си без да се задъха. Испанската телевизия, която предава срещата, прави задълбочен анализ на ситуацията. Измерена е скоростта, която двамата развиват. Графиките са категорични - Хуанфран достига до 33,8 км/ч, а Роналдо до 32,8 км/ч.

Нощта става още по-лоша за звездата. Два негови изстрела от фаул, специалитетът му, са спасени. В последната минута на дербито пък, CR7 пропилява отличен пас на Марсело.

Спадащата му физическа мощ е една от причините за регреса в представянето. Конкретната ситуация с Хуанфран не е прецедент. На 32 години Роналдо вече показва забележимо по-ниска експлозивност - качество, заради което бележи не един и два гола.

Португалецът вкара 1 гол в 8 мача в испанския елит. Това не е нормално за единия от двамата титани на съвременния футбол. Това е и най-слабото начало на сезон за Кристиано, откакто той акостира на "Сантиаго Бернабеу" през 2009-та. Изтърпя наказание от 4 шампионатни мача (+1 за Суперкупата на Испания), след което реализира само 1 от 55-те голови възможности, открили се пред него в Ла Лига.

Роналдо убеден: Ще стана голмайстор на Примера дивисион

Роналдо убеден: Ще стана голмайстор на Примера дивисион

Въпреки лошия старт, португалецът вярва, че ще задмине Меси

Аномалията е, че Роналдо вече наниза 8 гола за 5 мача в груповата фаза на Шампионска лига. Проблемът е, че Реал вече изостава с 10 точки от Барселона в Испания - ако "белия балет" се пребори за титлата ще е чудо.

Трябва да се обърне внимание и на останалата част от отбора. За да може Роналдо да вкарва в испанското първенство - то той трябва да има "подавачи". Партньорът му в атака Карим Бензема не може да намери истинското си лице през тази година. Бековете на Реал - Дани Карвахал и Марсело изиграха основна роля за успешния сезон 2016/2017. Техните пробиви бяха ключови за схемата 4-4-2 диамант, която Зинедин Зидан наложи в "кралския клуб".

Меси с 12 гола от 69 опита, Роналдо има само един след 48 удара

Меси с 12 гола от 69 опита, Роналдо има само един след 48 удара

Португалецът продължава да изумява с неточността си

През тази есен Марсело е далеч от най-добрата си форма, а Карвахал страда от контузия. Негов заместник е Ашраф Хакими, който е едва 19 годишен.

Преди две години Карло Анчелоти (тогава треньор на Реал) изказва любопитно мнение: "За да играе добре Роналдо, отборът трябва да го прави също". Откакто бившият играч на Манчестър Юнайтед еволюира от крило в нападател - тази зависимост е все по-ясно забележима.

Снимка 321978

Източник: GettyImages

Лошите серии се отразяват на всички атакуващи играчи - дори и на Кристиано. 12-те гола на Лионел Меси в Ла Лига няма как да намалят тревогите на португалеца. Неговият голям съперник води убедително голмайсторската листа в Испания. Едва 1 успешен от 55 опита за поразяване на противниковата врата говори достатъчно за психологическото състояние на суперзвездата, когато става въпрос за мач от Ла лига.

Дали проблемите на Кристиано и неговият Реал Мадрид в Испания ще продължат или суперзвездата ще спаси сезона?

Отговорът ще е ясен през май.

Кристиано Роналдо №94 по ефективност в Ла Лига, Меси не е първи

Кристиано Роналдо №94 по ефективност в Ла Лига, Меси не е първи

Вижте кой води в тази класация