Една порода футболисти остава завинаги в сърцата на феновете. Не случайно те са наричани легенди. Клубовете, за които са играли, изписват имената им със златни букви. Те са лидери. Имат магнетична аура на победители и самото им присъствие на терена внася респект в съперника. Привържениците на отборите им са луди по тях. Техните фланелки се продавата най-много. Имената им огласяват стадиони и улици, знамена с техните ликове се веят неуморно, а истории за тях се разказват на следващите поколения. Събрали сме отбор от уникални личности, останали предани на любимия си клуб. За тях думите морал и чест са повече от просто букви.

Ето и кои са те:

Вратар:

Рожерио Сени. Страхотен голмайстор. Точно така - той e стражът, отбелязал най-много попадения в историята на футбола. Прекара цялата си кариера в Сао Паоло, където от 1997 до бенефиса си през 2015 бе дежурен изпълнител на свободни удари и дузпи. За 23-те си години с екипа на "трикольорите" вкара забележителните 131 гола. Под рамката също показваше хладнокръвие и класа, които допринесоха за спечелването на 20 трофея. Сред тях се отличават 3-те триумфа в бразилската Серия А и 2-та успеха в Копа Либертадорес. Ще бъдат запомнени страхотните му намеса на Световното клубно първенство през 2005-та. Във финала Сао Паоло победи Ливърпул с 1:0, а Сени беше избран за играч на турнира.

Снимка 302384

Източник: GettyImages

Защитници:

Филип Лам. Възпитаник на школата на Байерн (Мюнхен), който обяви оттеглянето си от футбола през 2017. Лам прекара цялата си кариера в баварския гранд. Изключение правят двата му сезона под наем в Щутгард, докато още бе младок. Лидер и много сърцат футболист. Любимец на феновете на "баварците". Германецът спечели 8 пъти Бундеслигата, 6 пъти Купата на страната, както и Шампионската лига. Триумфира на Мондиала в Бразилия през 2014, след който сложи край на кариерата си в националния отбор. Свали капитанската лента, когато беше на върха. Изигра изключително силен мач в полуфинала на надпреварата срещу домакините, при категоричния успех със 7:1.

Снимка 251174

Източник: GettyImages

Джон Тери. Кралят на защитниците. Така беше озаглавена една култова компютърна игра, в която можете да управлявате анимирано копие на англичанина. Едно е ясно - поне за синята част на Лондон той е кралят. Легендата на Челси донесе много радост на привържениците... както и всеки един вид трофей, която можеше да бъде спечелен. Беше част от "златните" години на лондончани. През лятото на 2017 обяви, че напуска клуба след 19 славни сезона със синята фланелка. "Ерата Тери" приключи, а 37-годишният бранител завършва кариерата си в Чемпиъншип с Астън Вила. Пренесе качествените си изяви и в мачовете на Англия.

Снимка 232932

Източник: GettyImages

Карлес Пуйол. Емблематична личност. Страхотен спортсмен, чийто заместник днес футболът все още не може да намери. Феновете го наричаха "стената". Обяви края на кариерата си през 2014-та след 15 незабравими години в Барселона. Единственият отбор в кариерата му. Най-значимите отличия, които прибави към клубния музей на каталунците са: 6 титли на Испания, 2 купи на страната и 3 Шампионски лиги. Донесе много радост и на цяла Испания с решителния си гол срещу Германия (1:0) на полуфинала на Мондиал 2010. Може да не е отбелязал много попадения в кариерата си, но това ще бъде запомнено дълго, защото дни по-късно "иберийците" спечелиха титлата в Южна Африка. Две години по-рано триумфира и на Европейското първенство в Австрия и Швейцария.

Снимка 256829

Източник: GettyImages

Паоло Малдини. Един от най-великите защитници в историята на играта. 5 купи от Шампионската лига и 7 титли на Италия. Това е само част от визитката на легендарния бранител на Милан, който носешеше четвърт век фланелката на "росонерите". Това е и единственият отбор, в който е играл. Малдини записа официален мач в 25 сезона - от 1984/1985 до 2008/2009. Самото му присъствие на терена внасяше сигурност в съотборниците му. Нещо, което любимият му тим трескаво търси в настоящето. Италианецът е част от елитния клуб на 18-те футболисти, записали над 1000 официални срещи в кариерите си.

Снимка 248311

Източник: GettyImages

Халфове и нападатели:

Стивън Джерард. Милиони по света се усмихват щом чуят това име. Легендата на Ливърпул е идол на няколко поколения фенове на "червените от Мърсисайд". Най-паметният момент в кариерата му е онази луда нощ от Истанбул през 2005. Англичаните заличиха пасив от 3 гола на почивката, а в полунощ "купата с ушите" се озова в ръцете на Стиви Джи. Прекара 17 сезона на "Анфийлд", след които завърши кариерата си отвъд океана в ЛА Галакси. Джерард е четвърти по брой мачове с фланелката на Англия - 114. Известен е с головете си от дистанция и умението да реализира от статични положения. Негов специалитет са дузпите. Отличава се със страхотен поглед върху играта. Лидер, от който Ливърпул има нужда.

Снимка 264263

Източник: GettyImages

Франческо Тоти. Когато става въпрос за лоялност към даден отбор, няма как да не включим и Тоти. Той игра за Рома от 13 до 40-годишна възраст. За мъжкия отбор "принца на Рим" записа официални срещи в 25 сезона, също както сънародника си Малдини. Все пак Тоти се състезваше четвърт век за "римските вълци" в наши дни, а лоялността е все по-рядко срещано качество във футбола. Свидетели сме на мултимилионни трансфери и заплати от порядъка на 300 хиляди евро на седмица. Всички знаем колко бе желан от Реал (Мадрид), но остана верен на отбора на сърцето си. Именно това е причината феновете да го боготворят. Плакати по стените, татуси по гърбовете и десетки песни. Компилации от най-добрите му моменти и обяснения в любов. Франческо Тоти може да няма дузина трофеи, но си спечели завинаги обичта на хората.

Снимка 295585

Източник: GettyImages

Райън Гигс. Невероятен. Уелсецът носеше с гордост фланелката на Манчестър Юнайтед 24 години. Спечели 13 пъти титлата в Англия, 2 пъти Шампионската лига, 4 пъти ФА Къп и още една дузина купи. До скоро беше най-титулуваният играч в света. Една от емблематичните личности в "златната" ера на "червените дяволи", водени от сър Алекс Фъргюсън. Той е единственият играч, вкарал гол в 21 поредни сезона във Висшата лига. Няма друг отбелязал в 17 различни години в Шампионската лига. Той е състезателят с най-много мачове с "червената" фланелка за всички времена - 963. Гигс държи още много рекорди, които едва ли скоро ще бъдат задминати. Част е от елитния клуб на 18-те футболисти, записали над 1000 официални срещи в кариерите си, както Малдини.

Снимка 273406

Източник: GettyImages

Пол Скоулс. Друго име, което няма да бъде забравено на "Олд Трафорд". Той също не смени "червената фланелка" през 20-те си сезона като футболист. Трети е по брой мачове за Юнайтед (718). Рижавият гений е признат за един от най-полезните полузащитници в историята. "Скоулс е най-добрият халф за последните 20 години", сподели Шави в интервю през 2011-та. Десетки са топовните шутове, които англичанинът изстреля към противниковата врата, а след това те се превърнаха в незабравими голове. През 2008 запрати торпедо в мрежата на Барселона, по време на мача реванш от полуфинала в Шампионската лига. Това бе и единственото попадение в двата мача. В последствие "червените дяволи" триумфираха в "турнира на богатите". Скоулс беше майстор и на подаванията. Добър технически, вършещ много работа в защита. Завършеният халф.

Снимка 252037

Източник: GettyImages

Андрес Иниеста. Моторът на Барселона и Испания в дълъг период от време. Качествата му паснаха идеално в стратегията "тики-така" и нападението с "фалшива деветка". Именно тези способи изкачиха Испания на футболния връх през 2010 в Южна Африка. През 2008 и 2012 иберийците спечелиха и Европейското първенство, а именно Иниеста бе избран за играч на турнира и двата пъти. За период от 6 години никой не можеше да спре "ла фурия роха" на голям форум. Отличното представяне на полузащитникът намери отражение и на клубно ниво. С негово дейно участие Барселона спечели 8 пъти титлата в Испания и 4 пъти Шампионската лига, а освен това и 5 пъти Купата на краля. На 33-годишна възраст Андрес Иниеста продължава да радва феновете на каталунците. Играе за "блаугранас" 16-ти сезон, а феновете вече предвкусват нова титла и успешно представяне в "турнира на богатите".

Снимка 307227

Източник: GettyImages

Лионел Меси. Няма друг като него. Едва ли и скоро ще има. Както Иниеста, също така и аржентинецът не е сменял фланелката на Барселона. На "Ноу Камп" се надяват това никога да не се случи. Меси е водещата сила в новия "златен" период на каталунците. Той е първият играч, спечелил 5 пъти "златната топка". Държи десетки рекорди, а голямото му съперничество с Кристиано Роналдо вълнува всеки, който се интересува поне малко от футбол. Манията по гения започна още преди десетилетие, а с годините тя се засилва. Игра редом до легенди като Роналдиньо, Анри, Ибрахимович, Ето'о и Давид Вия, но покрай него те изглеждаха като обикновени нападатели. Най-големият му успех с Аржентина е златен медал от Олимпийските игри в Китай през 2008. За негово съжаление триумф в Континенталното първенство и Мондиала все още са мираж, а загубените финали тежат. "Гаучосите" не могат да се оплачат от звездно присъствие в състава си, но нещо все не им достига.

Снимка 312324

Източник: GettyImages

Резерви:

Джанлуиджи Буфон. В края на месеца италианецът навършва 40 години. От началото на века защитава цветовете на Ювентус. Настоящият сезон е 16-ти за Джиджи с фланелката на "бианконерите", а най-вероятно ще е и последен. Единственият турнир, който никога не е печелил е Шампионската лига. Няма как феновете на Юве да не тъжат в края на май, защото една ера завършва. Буфон винаги им се е отблагодарявал за подкрепата с класни намеси и спиращи дъха спасявания. През 2006-та донесе радост на цяла Италия. Изигра ключова роля за успехите на "скуадра адзура" при триумфа на Световното първенство в Германия.

Снимка 292917

Източник: GettyImages

Джейми Карагър. Железен защитник. Друго име, което гали ухото на всеки фен на Ливърпул. Англичанинът посвети цялата си кариера на "червените", а край река Мърси ценят предаността повече от всичко. Заедно с Джерард накара цяло поколение да мечтае, а триумфът в Истанбул беше кулминацията. Втори е по брой мачове на "Анфийлд" - 737. Дебютът му е през 1997, а последният мач в кариерата му е домакинство на КПР (1:0). В 87-та минута е сменен. Целият стадион стана на крака, за да изпрати легендата, включително и феновете на гостите. Заформи страхотно партньорство с Джон Тери в английския национален отбор. Двамата се превърнаха в емблематични фигури за своите клубове, но това не попречи на съвместната им игра за "трите лъва".

Снимка 313114

Източник: GettyImages

Франк Лампард. Голмайсторът на Челси за всички времена (211). Както Тери, така и Лапмард спечели всичко възможно с лондончани. Пример за подражание на редица младежи. Прекара 13 години в клуба, където пристигна от Уест Хем. Един от най-добрите халфове на своето поколение. Записа 164 поредни участия във Висшата лига, което показва важността на Франки за успешното представяне на тима от "Стамфорд Бридж". Подобно на своя дългогодишен партньор в двубоите на "трите лъва" - Стивън Джерард, легендата на Челси също може да се похвали със страхотни показатели от "бялата точка". Редовен изпълнител на всякакви статични положения. Извън терена мнозина твърдят, че е страхотен човек. Пише книги за деца.

Снимка 276682

Източник: GettyImages

Шави. Испанецът вгорчи живота на много свои съперници в компанията на Меси и Иниеста. Той е рекордьорът по мачове с фланелката на Барселона - 767. Един от най-добрите плеймейкъри за всички времена. Грабна всички трофеи, които вече бяха споменати по-горе за Андрес Иниеста. На "Ноу Камп" още тъгуват по него. Юноша е на клуба, а 17-те му сезона с "блаугранас" донесоха много радост на феновете на гранда. В момента играе 3-та година в катарския Ал Сад, а тя ще бъде и последна в кариерата му. Шави ще остане запомнен с майсторските си подавания и отличен контрол на топката. По време на финала на Евро 2012, спечелен от Испания категоричо с 4:0 срещу Италия, халфът завърши с впечатляващите 94% успеваемост на подаванията си.

Снимка 278810

Раул. Страхотен нападател. Любимец на феновете на Реал (Мадрид). Оцеля в конкуренцията на звездите от "галактико" и остана в отбора 16 сезона. Дълго време беше топреализатор на Шампионската лига, но ерата Роналдо-Меси не пощади постижението му. Той е шесткратен шампион на Испания и трикратен победител в "турнира на богатите". Рекордьор е по мачове с "белия балет" - 741. Записа 102 участия с националната фланелка, в които реализира 44 попадения. Само Давид Вия има повече от него за иберийците - 59. След като напусна "Сантиаго Бернабеу", прекара по 2 години в Шалке и Ал Сад. Приключи кариерата си в Ню Йорк Космос подобно на легендарния Пеле.

Снимка 236513

Източник: GettyImages