Пристрастяването към мобилните устройства започва да добива застрашителни размери, като вече нахлу по домовете и наруши семейния уют.

Масово лаптопът или смартфонът се превръщат в източник на конфликти между членовете на семейството, а светът на мобилните технологии и интернет пространството се оказват особено неблагоприятни на отношенията между родители и техните наследници.

Един от основните източници на конфликти в семейството се открива в лицето именно на мобилните технологии, сочи проучване на най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер и интернет сигурност Kasperski.

В изследването са взели участие 3 780 семейства с деца до 16-годишна възраст – по един родител и едно дете на семейство. Анкетираните населяват шест европейски държави и САЩ. Семействата, които живеят на Стария континент, са от страните Франция, Великобритания, Германия, Испания, Италия и Русия, чиято територия се разпростира и на част от Азия.

Данните сочат, че една пета от родителите смятат, че интернет е причина за спорове и скандали с техните деца. А според повече от половината майки и бащи - около 65 процента, вече не чувстват, че могат да комуникират с децата си, тъй като наследниците им непрекъснато са в социалните мрежи или сърфират из Мрежата.

Освен емоционални щети смартфонът и социалните мрежи носят и финансови конфликти в семейното гнездо. Малко над 30 процента от родителите обвиняват децата си, че са счупили някакво мобилно устройство и така се е наложило майките и бащите да плащат за ремонт или направо да отделят средства от месечния бюджет, за да закупят нов лаптоп или таблет.  

Една трета от родителите обвиняват наследниците си, че са заразили устройството с някакъв вирус и създават грижи за преинсталация или други мерки, с които да преборят виртуалната заплаха.

16 процента от децата обвиняват родителите си в същата грешка, като сред досадните според наследници действия, влизат и изчезването на информация, която родителите трият от компютъра без да искат.

Около половината родители, участвали в проучването, смятат, че сприятеляването с децата им социалните мрежи е недопустимо. Всеки пети от тях е на мнение, че това притеснява наследниците им, а всеки осми родител е на мнение, че профилът в социалната мрежа е лично пространство, което трябва да стои далеч от членовете на семейство.