Около 13 000 души са болните от Паркинсон в България. 10 % от тях, над 1200 души, са в тежък стадий на болестта. Това стана ясно на пресконференция в УМБАЛ „Св. Наум“, посветена на Световния ден за борба с болестта Паркинсон.

През целия месец април в 6 града в страната ще се провеждат безплатни прегледи за пациенти с Паркинсон. В София прегледи ще правят в болница „Св. Наум“. Пациенти ще бъдат преглеждани безплатно и във Варна, в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе. Записванията започват след 11 април, а допълнителна информация пациентите могат да получат на www.parkinson.bg.

В глобален мащаб болестта засяга 0,15% от цялото население. Болестността нараства с увеличаване на възрастта. Около 3% са болните на възраст от 65 до 80 години, а 10% са засегнатите над 80 г.

Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години. Среща се обаче и сред по-младите – под 30-годишна възраст.

„Моето желание е да видя пациенти, които са били на легло, как тичат и се усмихват“, сподели Васил Настев от „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Наум“ акад. проф. д-р Иван Миланов и пациенти откриха кът с лалета – символа на заболяването, който е разположен в градината пред централния вход на болницата.