Болници от Националното сдружение на частните болници внесоха в съда жалба заради неплатена лимитна дейност, съобщава БНР.

Жалбата е подадена от 15 болници, а неплатените дейности са в размер на 24 млн. лв. и са за 2016 година. Тя е внесена в съда на основание решение на Надзорния съвет на НЗОК. С това решение за лекарства и медицински изделия се дават над 50 млн. лева от преизпълнението на здравни вноски.

Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници организира нарочна пресконференция по повод неизплатената лимитна дейност. Тема на пресконференцията ще и решението на Надзорния съвет на НЗОК за използване на резерва в годишния бюджет за заплащане на лекарства.

Предимно от спешни случаи се формира надлимитната дейност на лечебните заведения. Въпреки това НЗОК не я заплаща. Тази дейност не бе изплатена на болниците за миналата година. Очаквало се това да се случи и за тази година. Болниците са недоволни, че нееднократно НЗОК отпуска за лекарства допълнителни суми. Те се взимат и от резерва, и от преизпълнението на здравни вноски.

Пресконференцията е насрочена за утре.