2 милиона лева да отпусне държавата за грижа за психично болните. За това настояват депутатите от временната комисия в парламента за защита правата на психично болните. Тези средства са за 273 души, които в момента са в психиатрия и са изоставени от своите близки, обяви на брифинг Деница Сачева.

Тези хора са оставени на грижата на медицинския персонал. Комисията приключи работата си и излиза с искане в спешен порядък здравното и финансовото министерство да подготвят постановление на Министерския съвет (МС) за отпускане на тези средства. 30 милиона лева допълнително да се дадат догодина за психично здраве с промени в Закона за здравето, искат още депутатите.

Комисии за психично здраве ще подпомагат ресоциализацията на психично болните. Те ще са към общинските съвети и ще осъществяват обществено наблюдение върху дейността на психиатриите. Те ще могат да уведомяват прокуратурата и министъра на здравеопазването, когато установят нередности.

Комисията за правата на психично болните постигна консенсус по темата между всички партии. Това е тема, която изисква сериозен политически ангажимент, подчерта Сачева.

Депутатите първо ще събират информация за психично болните у нас

Депутатите първо ще събират информация за психично болните у нас

Липсват кадри и добра информационна система