Данъкът „вредни храни“ няма да реши проблема със затлъстяването у нас, е позицията на бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Преди тазгодишния ежегоден тематичен симпозиум Семерджиев заедно с ръководителя на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев” Светослав Ханджиев дадоха съвместна пресконференция.

Лошите хранителни навици водят до сериозни състояния като затлъстяване, захарен диабет, сърдечни проблеми, обясни Ханджиев. За него решението се корени в ранна масирана профилактика от детска възраст.

За 2014 г. 2 милиарда души в цял свят страдат от затлъстяване, обяви той, като уточни, че у нас тежкостепенно затлъстяване терзае 280 хиляди души.

Само 1/5 от лицата над 18 години в България имат нормална физическа активност - правят 10 хиляди стъпки на ден. 25 часа седмично децата ни стоят пред телевизора, пресметна експертът.

Здравният министър до 2001 г. д-р Илко Семерджиев пък разкри, че е участвал в изготвянето на анализ на 25 държави в политиката им към вредните храни. Чрез данъци решение не се постига, показва практиката, изтъкна Семерджиев.
По думите му правилният подход включва обучения, информационни кампании, инициативи от страна на здравните и образователните власти – децата от рано да имат представа за това какво е здравословен режим на хранене, родителите да го прилагат вкъщи и да го изискват от училищата.

С над 300 милиона биха намалели оборотите на индустрията, пресметна Семерджиев загубите от въвеждането на данъка „вредни храни“. Появи се тенденция да се предлагат законодателни текстове извън обхвата на самото здравно министерство - данъци се предлагат от Министерство на финансите, категоричен е той.

По думите му, в България се нуждаем от целенасочена политика по отношение здравословния режим на хранене. Ние сме на дъното на класацията в Европа по показателя индекс на глада – 8,5 пункта. Той е осезаемо по-нисък в страни като Румъния и Босна. За сравнение Семерджиев обяви, че през 1990 г. сме били в тази класация с 8,1 пункта. Това е показател за лошо управление и виновни са не само икономическите власти, но и здравното ведомство, убеден е ексминистърът.

Припомняме, готвеният от здравния министър Петър Москов данък, получил общественото название „вредни храни“, ще засегне цената на продуктите с прекомерно съдържание на сол, захар и кофеин. Целта му е да накара производителите да променят рецептите си така, че да предлагат на потребителите по-малко вредни стоки.