Над 30 пациенти за 4 часа преминаха през безплатните прегледи на столична дерматологична клиника в рамките на седмицата на акнето.

Лечебното заведение поде и информационна кампания за заболяването в социалните мрежи. Вчерашния ден за безплатни прегледи е преминал при голям интерес от страна на пациенти на различна възраст и с различни форми и фази на протичане на акне.

"Акнето е хронично възпалително заболяване, което наблюдаваме при хора на различна възраст. В деня, който посветихме на безплатни прегледи за акне, наблюдавахме пациенти най-вече с леко до средно изразено акне, на които назначихме съответната терапия спрямо развитието на заболяването и насочихме за коригиране на остатъчните белези", коментира д-р Иванка Стойкова.

Повечето от прегледаните пациенти са на възраст между 12 и 23 г. Именно тази статистика е притеснителна, според медиците, тъй като означава, че акнето се среща при голям процент от младите хора.

"Една от най-вероятните причини за появата на акнето при младите е начинът на живот, неправилният диетичен режим, стреса и използването на неподходящи козметични средства", коментира д-р Пожарашка.

Важно е пациентите с акне да спазват предписаната им терапия, както и да се възползват от процедурите за лечение и коригиране на остатъчните белези.