Градът влияе негативно на нашата кожа. Това стана ясно от презентацията на д-р Зорница Денчева по време на пресконференция за дерматологичен симпозиум в София.

9 от 10 души на планетата дишат мръсен въздух. Данните са на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 година. Най-замърсени са Африка и Азия. Страната ни е на 13-о място по замърсеност на средата. Чехия, Полша и България са най-замърсените страни в Европа.

4,3 милиона души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от мръсен въздух. В Европа умират годишно 467 000 души от болести на нечистия въздух. Замърсителите на кожата проникват през порите, стана ясно от думите на д-р Денчева.

Градът води до възпаление и сърбеж на кожата, до намален витамин Е и други негативни ефекти.

Хората, живеещи в градовете, по-често имат акне, изтъкна дерматологът. Акнето вече не е "патент" само на пубертета. Лекарите се натъкват и на хора на 50 години с акне. Мръсният въздух води до стареене на кожата, поява на бръчки, отпускане и пигментация. Води също така до сухота на кожата, до екземи, атопичен дерматит, алергии.

Зорница Денчева съветва да чистим кожата си, да се храним здравословно, да използваме слънцезащитни продукти, да пием много течности. Оказва се, че качественият грим може да е добър бариерен филтър върху кожата.