Самодисциплина липсва у нашите хора. Самодисциплината е основното в борбата срещу коронавируса. Това заяви изпълнителен директор на Александровска болница проф. Борис Богов за на БНТ.

Една болница не може да бъде отделена само за ковид пациенти. В Александровска болница има 46 пациенти с коронавирус, като от тях в интензивни отделения са 15 пациенти, а интубирани 3 са трима пациенти. Към момента свободни легла нямаме за ковид пациенти, призна проф. Борис Богов.

Той не би могъл да си представи осъществяването на идеята за разкриването на болнични легла в хотели. Към настоящия момент няма проблем с финансирането на болницата и дори още бъде увеличено заплащането на медицинските специалисти, които ще се включат в откриването на болничните легла, изтъкна проф. Богов.

По думите му откриването на 200 легла, за която и да е болница е предизвикателство и създава дискомфорт при реорганизацията на лечебното заведение. Това означава, че част от другите отделения ще бъдат притеснени в своята нормална дейност, обясни проф. Богов.

Той увери, че няма да пострада нито един пациент от другите отделения и нито едно отделение няма да бъде закрито с осигуряването на допълнителни 200 легла в борбата срещу коронавирус. Проф. Богов категорично заяви, че не е равномерно разпределена тежестта между болнците. Ако всички болници се включат в битката срещу коронавирус, далеч повече ще бъдат облекчени големите държавни болници, посочи той.

Към настоящия момент Александровска болница няма дефицит на кадри. Има специализанти, които да помагат, млади лекари също, но ако има доброволци, нека се включат, защото трябват санитари и медицински сестри, настоя проф. Богов.

"Мерките бяха навременни, но вълната от COVID-19 е такава, каквато е. И по-рано взети мерки, това щеше да се случи, здравната система е подготвена и моят апел е колегите, които не са разкрили допълнителни легла да го направят."

Сега да се прави каквото и да било, вълната е отпушена и пациентите сами ще започнат да се изолират, защото ще боледуват и ще си останат вкъщи, по мнението на проф. Богов.