От доклада на държавния епидемиолог доц. Ангел Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност на здравето и живота на хората. За това предупреди здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

Той увери, че продължават да следят процесите, но удължаването на извънредната епидемична ситуация не е връщане на познатите мерки. Те могат да се върнат само, ако се налага, предупреди Ананиев. Мерките трябва да продължат и през следващите 15 дни. Няма нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирус, които да се прилагат. 

Удължават с 15 дни извънредната епидемична обстановка

Удължават с 15 дни извънредната епидемична обстановка

Борисов формулира три "Д" - дистанция, дисциплина, дезинфекция

Хората трябва да свикнат на дисциплината. Понякога има хора, които не спазват мерките, призна здравният министър.

Той дълбоко се надява, че старите мерки като връщане на КПП-та и затваряне на градове, да не се върнат. Нашите мерки са най-либералните и балансирани мерки, каза Ананиев и даде пример с другите държави, където мерките били много по-строги.

Моите заповеди остават да действат в три основни направления: временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, освен от Сърбия и Черна гора, социална и физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски, заяви Ананиев.

Ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли, увери Ананиев.

На закрити обществени места здравният министър препоръчва на хората да носят маски, като се спазва дистанция. Задължително остава носенето на маски в градския транспорт.

Третото и последно направление са мерките, с които се въвежда временно ограничение на масовите мероприятия. Новото е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да не е 30%, а 50%.

Освен мерките, ние ще продължим да следим много внимателно огнищата на заразяване, развитието на процесите и да се предприемат мерки за ограничаването им, каза здравният министър.

Продължават наблюденията и извършване на тестване на социални домове на възрастни хора

Борисов влуден от „шегаджийките“ туристки до Сърница

Борисов влуден от „шегаджийките“ туристки до Сърница

Обстановката в детската градина е спокойна

Ананиев изтъкна, че ще отпадне часовият диапазон за възрастните хора, защото всички се научили да спазват дистанция в магазините. Това ще стане с отделна заповед на здравния министър и не е ясно от кога. Трябва да се спазва разстоянието в магазините и хората да влизат по един или максимум по двама. Нашата политика е ясна и ние я прилагаме - където има нарушения, ще има и санкции за съответния магазин, предупреди здравният министър.

Над час и половина е била срещата при премиера Бойко Борисов, на която заедно с Оперативния щаб анализирали цялата обстановка в страната. В България броят на заразените с коронавируса са 2 889 души, а починалите са 167, отчете Ананиев. Според него ниската смъртност се дължи на предприетите авансово мерки и в последствие. С мерките се локализирало заболяването на ниско равнище и с продължителност на заболяването в кратък период от време.

С предварителните мерки успяхме да съхраним страната ни от по-сериозно заразяване. Нямаме индикации за връщане на старите мерки, дано не се налага, надява се здравният министър. Затварянето на цяло населено място е много силна мярка, като по-добрият вариант е да се затворят цели семейства, отколкото да спираме живота на цялото населено място, обясни Ананиев.

Ако се стигне дотам, че вирусът охбваща цялото населено място, ще се прсистъпи към неговото цялостно затваряне, предупреди здравният министър Кирил Ананиев.