Недостигът на кадри е проблем за здравеопазването ни. За това алармират заетите в сектора от годинr. Има критичен недостиг на медицински сестри. Усеща се драматична липса и на редица специалности като педиатри, анестезиолози. Завършващите медицина у нас бързо търсят реализация в чужбина заради по-доброто заплащане.

Пред News.bg анестезиологът от УМБАЛ "Света Екатерина" доц. Филип Абединов коментира, че няма много желаещи да се развиват в неговата специалност по няколко причини. Професията изисква изключително огромна отговорност, заплащането е ниско. Добре подготвените хора имат възможността поради свободното движение на хора в света, да се реализират на други места, където и заплащането е доста по-добре, допълни Абединов. тези, които я избират, отиват на други места, където има повече средства. За него младите лекари трябва да получават по-високи заплати, отколкото в момента, за да се съсредоточат върху развитието си , а не да мислят за битови проблеми.

Като преподавател той отчита проблем с кадрите в медицината от поколения. По принцип тази специалност е като динозаврите - изчезващ вид, казва той за анестезиологията. За да останат младите хора тук, те трябва да имат сериозна мотивация, за да е материалното по-малко съществено за тях, смята доц. Абединов.