Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е спокоен за здравната система. Една грипна епидемия в никакъв случай няма да разклати здравната система, заяви той в студиото на Нова телевизия. Кунчев припомни опита, натрупан от епидемията от коронавирус в последните две години, от друга страна заяви и че разпространяващите се щамове не представляват някаква извънредна опасност.

Най-засегнатата възрастова група е от 5 до 19 години, следвана от групата на децата до четири години. Всеки може обаче да боледува от грип и реално няма възрастова група, която да не е засегната, което също е нормално - както за грипа, така и за сезона. Нужда от болнично лечение имат обаче най-вече децата

На определени места за два-три дни може да има проблем с леглата, там идва ролята на щабовете, които трябва да вземат решения.

Не трябва обаче да неглижираме грипа, предупреди Кунчев "За 90% от хората той ще премине сравнително леко. Вниманието ни е насочено към 10% - най-вече възрастни хора и хронично болни, за които той може да бъде проблем", разясни той.

Ангел Кунчев апелира да се избягват излишните контакти и събирането на места със струпване на хора. Носенето на маска, дезинфекцията и спазването на отстояние помагат, изтъкна той.

Във връзка с липсата на лекарства той каза, че има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава, че по принцип липсват, по думите му, няма да е точно. "Мисля, че в рамките на месец за много от препаратите ще се стигне до задоволяване", уточни Кунчев, който призова да не се запасяваме с лекарства.