Притеснителна е тенденцията, която наблюдаваме в Кюстендил. В рамките на 10 дни имаме изключително експоненциално нарастване на случаите - от 12 до 73 към днешна дата. Това ни притеснява, тъй като не можем да намерим отговори на въпроса защо се случва.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кюстендил.

По думите му голяма част от хората, които лежат в болницата нямат много контакти. По тяхна оценка предаването на вируса става по контактно-битов път чрез семействата.

Ангелов поясни, че към момента в болнцата в Кюстендил имат възможност за настаняване на 103-ма лежащо болни пациенти. При необходимост ще се разгърне допълнителна сграда с 40 легла.

На този етап Кюстендил е изолиран случай и към настоящия момент няма притеснения за други населени места.

"Ако има необходимост от допълнителни мерки, ще сезираме областния щаб. Към момента не се налага да се затягат мерките в града", уточни Костадин Ангелов.

Здравеният министър подчерта, че до края на този месец очакват да дойдат около 260 000 дози от Оксфортската ваксина. 

На журналистически въпрос относно подновяването на присъственото обучение на учениците в малките населени места здравният министър посочи, че се обсъждат всички възможности за облекчаване на мерките в отделните сектори. Конкретно по темата, проведени са разговори с министъра на образованието и предстои да бъде взето решение. Това ще се случи след средата на месеца - когато са изминали 14 дни от връщането на учениците от 7, 8 и 12 клас в училище. Целта е да бъде направена реална оценка на ситуацията.