По решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация от 1992 г., на 10 октомври традиционно отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Мотото на тазгодишната кампания е ,,Психологическа първа помощ", фокусирана основно върху оказването на психологическа и социална подкрепа на психично болните от всички хора, независимо дали са медицински специалисти или служители в други сфери на обществения живот. Това съобщиха от Александровска болница

Тъй като хиляди хора с психични заболявания по света са до голяма степен дискриминирани, стигматизирани и маргинализирани поради своята болест, борбата със стигмата, в защита на човешките права на болните, е основен приоритет на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ “Александровска“. Освен това, тези болни не получават адекватна грижа по отношение на психичното и на телесното си здраве. В тази връзка, в клиниката са разработени и въведени програми, които се посещават както от хоспитализираните, така и от вече изписаните пациенти. Най-успешните са психообучение за различни групи психично болни - с тревожност, депресия, шизофрения; музикотерапия и хорово пеене; арттерапия; театрално ателие; социален клуб; релаксация; занимателна терапия; литературен клуб; курс по английски език и пр.

През Клиниката по психиатрия преминават годишна над 1500 болни с тежки психични заболявания, като над 60% от тях биват включени в рехабилитационните програми. Над 2/3 от болните са на възраст под 55 години, с разстройства в настроението (~50% от болните), следват обострена шизофренна психоза (30%), болни с тревожност (10%), личностови кризи, зависимост към алкохол, бензодиазепини и психоактивни вещества. Повече от половината хоспитализирани пациенти са с придружаващи телесни заболявания, които са изисквали допълнителни консултации и лечениe. Контингент на клиниката са вкл. бременни и родилки.

По повод Световния ден на психичното здраве, на 10 октомври от 11ч., в психиатричната клиника на УМБАЛ „Александровска“ ще се състои празничен анти-стигма концерт. Наши пациенти, професионални оперни певци, ще изпълнят оперни арии, дуети, както и шедьоври на класическата музика. В концерта участват и подкрепящи каузата доброволци – професионални музиканти; д-р Красимир Първанов - лекар, певец и китарист; Ана Митева - хореограф и др. Идеята на концерта в Световния ден на психичното здраве e да покажем, че хората с психични заболявания, макар и с проблеми, имат своите уникални и респектиращи способности и са безспорни таланти.

В програмата: Моцарт, Вивалди, Хендел, Георги Златев-Черкин, Красимир Първанов и др.; хореография на живо по музиката от концерта, изложба от картини на пациентка на клиниката, рисуване на живо и няколко песни за китара и глас.