Проблемът с недостига на лекарства е проблем, който засяга всички държави в ЕС. Предстоящата доставка на медикаменти за декември и януари е отложена за февруари, а по последна информация - за март. С преразпределяне на количества от словенския пазар приоритетно е направено освобождаване от производителя на партидите и са насочени към търговците.

Това заяви директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред БиТиВи.

Проверките са част от текущия контрол на агенцията и всеки месец се извършват проверки в аптеките за лекарствата, обясни Кирилов. През декември и януари агенцията е направила проверка на 60 търговци на едро и дребно, като са установени при петима търговци нарушения за неподаване на данни в електронната система. Санкциите са в размер между 15-30 000 лева. При двама от търговците на дребно били установени допълнителни нарушения.

По думите на Кирилов е важно пациентите да са информирани и да има активна дискусия с медицинските специалисти. През януари месец специално за антибиотиците са доставени близо 200 000 опаковки от различни лекарствени продукти. Част от компаниите успели да осигурят допълнително количество, с които да се покрият липсите.

Меджидиев докладва: Аптеките са снабдени с антибиотици и животоспасяващи лекарства

Меджидиев докладва: Аптеките са снабдени с антибиотици и животоспасяващи лекарства

Той работел единствено за хората, за разлика от предишния министър