Има доставки на антибиотици и на медикаменти, които са извадени от листата, с която е било възможно да бъде осъществяван контролът върху лекарствата. Към позитивния лекарствен списък ще бъдат добавени животоспасяващи и жизненоважни медикаменти за населението, които въобще не са фигурирали там до този момент. Toва заяви здравният министър Асен Меджидиев в отговор на въпрос на News.bg дали всички аптеки са снабдени с лекарства или все още има такива, в които има дефицит на медикаменти.

Той обясни, че служебното правителство е направило огромни усилия да има достатъчно лекарства във всички аптеки - били поставени в "едно заварено положение от предишния здравен министър - Асена Сербезова", оправда се отново Меджидиев. "Чувате изявленията на предишната министърка на здравеопазването, в която тя започва да употребява лични нападки срещу мен и моя екип, но не искам това нещо да се превръща в задочен спор между мен и нея. Нашият служебен кабинет и МЗ има една единствена цел - да подпомогне гражданите да бъдат подсигурени с медикаменти", обясни здравният министър.

МЗ обвини Сербезова за липсата на медикаменти, иска законови промени
Обновена

МЗ обвини Сербезова за липсата на медикаменти, иска законови промени

Използването на темата за популистки цели задълбочава проблема, отговори тя

Той настоя така да бъде организирана системата за наблюдението на лекарствените средства, че да се извършва реален контрол - това, което умишлено предишното правителство и предишният състав на МЗ е неглижирало. "То просто нищо не е направено и затова се стига до неналичност на медикаменти", продължи да се обяснява министърът.

Меджидиев подчерта, че се интересува от здравето на хората, а не от търговците на едро и на дребно. "Това е техният бизнес, техните неща, но както аз, така и те са длъжни да задоволят пазара. Ще използвам всички законови механизми да възстановя това нещо и ще използвам всички законови механизми да потърся отговорност на тези, които не са го направили", категоричен бе здравният министър.

Меджидиев добави, че до момента искане за увеличаване на цените на прегледите не е обсъждано.

МЗ установи пропуски в системата за проследяване и анализ на лекарствата

МЗ установи пропуски в системата за проследяване и анализ на лекарствата

Здравното министерство санкционира търговци на едро, плаши ги с отнемането на лиценза им