В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства на ИАЛ. Това заяви на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

По думите му въпреки установените пропуски не са взети мерки за тяхното отстраняване. Той посочи, че единственото, което е направил предишния здравен министър е било да смени формулата.

Меджидиев уточни, МЗ е започнало масови проверки. Той добави, че са установени търговци на едро, които са подавали невярна информация към СЕСПА. Срещу въпросните търговци са образувани административни производства, като може да се стигне и до отнемане на лиценза им, каза още министърът.

Асен Меджидиев посочи, че одитът на "Информационно обслужване" е показал следните пропуски в информационната система за проследяване и анализ на лекарствата у нас:

МЗ обвини Сербезова за липсата на медикаменти, иска законови промени
Обновена

МЗ обвини Сербезова за липсата на медикаменти, иска законови промени

Използването на темата за популистки цели задълбочава проблема, отговори тя

- Липсва технологичен инструмент за ограничаване на отделни действия в случай на неподаване на данни или грешно подаване. - Системата не използва услуга за удостоверяване на време, водят се само вътрешни логове без хеш и защита.

- Софтуерната база, която използва СЕСПА, не е лицензирана.

- Системата позволява подаване на данни назад във времето спрямо текущия момент. При тестване е установено, че позволява подаване на данни до 180 дни назад, което в голяма степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния списък на ИАЛ.

- Системата няма възможност за контрол и проверка на налични количества спрямо потреблението.

- Липсва автоматизиран процес по изчисляване на наличностите.

- Генерирането на забранителния списък не е автоматизиран и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове - тоест всеки администратор може да влезе в системата и да я коригира, както му е удобно. Извършените промени не оставят следа.

Лекарства да не се продават като хляб и лимонада, настоява Меджидиев

Лекарства да не се продават като хляб и лимонада, настоява Меджидиев

Здравният министър продължава посещенията си по аптеките

МЗ предложи редица законодателни промени като промяна на алгоритъма за попадане в системата, съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни за паралелен внос на лекарства, ако даден медикамент е в недостиг, както и запечатване на складовете на търговци на едро при установяване на нарушения.

Меджидиев бе категоричен, че проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата ще продължат докато не бъде променен законът и не бъдат отстранени пропуските в системата. Той попита бившият здравен министър Асена Сербезова защо в рамките на нейното управление не са предприети мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата.

Меджидиев обяви, че служебното правителство е започнало подготовка на екипи, площадки и хангари за медицински хеликоптери у нас. Той уточни, че е сформирана е работна група между МЗ, МТС, МВР, МО, МРРБ и МФ, като целта е когато пристигнат медицинските хеликоптери, да има подготвени екипи, каза още министърът.