Да не се продават лекарства като хляб и лимонада. Това посъветва министърът на здравеопазването Асен Меджидиев на брифинг във Видин.

Той настоява да не се продават лекарства без рецепта и да не се създава паника. Лекарите да бъдат малко гъвкави, да не се мисли само за търговското наименование на продукта, настоя още здравният министър.

Меджидиев продължава посещенията си по аптеките. Недостиг има на много малко продукти, а не на това, което се артикулира онзи ден в медиите, че липсват 300 животоспасяващи медикамента, поясни той. 

Меджидиев: Проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски

Меджидиев: Проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски

МЗ е направило организация така, че да влязат допълнителни количества за зареждане на аптеките

Министърът е ангажирал и РЗИ с проверките, а в понеделник - вторник ще има резултати от проверките в складовете.

"Ние горе-долу сме наясно с наличностите в складовете", изтъкна министрът.

Асен Меджидиев отчете, че по-голямото затруднения е с Пулмикорт. На централно ниво имаме около 6000 опаковки, очакваме другата седмица още 4000, каза той. Ще има наличност от всички медикаменти, увери той, но призна за липсата на детски антибиотици.

Припомняме, през декември на брифинг в МЗ стана ясно, че е установен недостиг на 7 медикамента на българския пазар. За липса на много видове лекарства информираха и от Асоциацията на собствениците на аптеки през ноември. По-рано през същия месец бе съобщено за липсващи на пазара у нас на над 10 лекарствени препарата заради задържането им складовете на търговците.

МЗ организира доставки на липсващите у нас лекарства

МЗ организира доставки на липсващите у нас лекарства

Част от количествата вече са получени, още се очакват в следващите 3 месеца