Проблемът с липсата на лекарства е в европейски мащаб. Има голям недостиг в 25 от 27 членки на ЕС. Това заяви пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той поясни, че по казуса са сезирани Европейската комисия и Агенцията ЕМА. По думите му много от субстанциите идват от Китай и Индия и от там се получава недостига.

Ние активизирахме нашите производители да компенсират. Отделно са проведени и разговори с Асоциацията на паралелните вносители. Имам информация, че повечето медикаменти са договорени за началото на другата седмица, поясни здравния министър.

Той посочи, че министерството на здравеопазването е направило организация така, че да влязат допълнителни количества за зареждане на аптеките. Меджидиев добави, че се проверяват всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заяви има постъпили от аптеките.

МЗ организира доставки на липсващите у нас лекарства

МЗ организира доставки на липсващите у нас лекарства

Част от количествата вече са получени, още се очакват в следващите 3 месеца

Той заяви, че в ресорното ведомство е обсъден варианта за налагане на пълна забрана за износ на всякакви медикаменти за срок от един месец. Министърът уточни, че това не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че подобна забрана може да се налага само при извънредна епидемиологична обстановка.

Здравният министър е получил информация, че определени фирми ще подсигурят още в понеделник наличието на антибиотици. "Най-важен в момента е недостигът на антибиотици, антиперитици, антидиабетни и антихипертензива. С усилията, които полагаме, съм сигурен, че в България ще постигнем резултати. Всичко е мобилизирано в тази посока, увери той.

Искам да видя в аптеките, където има липси, дали са заведени искания към търговците на едро за конкретните медикаменти. Съответно - ако търговците ги имат на складовете, дали изпълняват исканията на аптеките. В обратния вариант ще се наложат много тежки санкции. Ако хванем такъв търговец - директно отнемане на лиценз, каза още Меджидиев.