Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери за спешна медицинска помощ.

Решението да се премине към директно договаряне с фирмата, участвала в предходната процедура, е обсъдено и взето в петък, 6 януари 2022 г., съобщиха от ведомството. От пресцентъра на МЗ уточняват и че е предвидена възможност за национално дофинансиране, ако това се налага. Припомняме, предходната процедура бе прекратена, тъй като и единствената подадена оферта превишаваше заложения бюджет.

Решението ще осигури нужната бързина на възлагането, за да се гарантира нужното технологично време за доставка и приемането на първия от общо шест хеликоптера в рамките на тази година, 2023 г. Договарянето се очаква да се проведе в рамките на няколко дни, за да се види дали единствената фирма, която се яви на прекратената процедура, сега ще може да изпълни заданието за доставка на 6 медицински хеликоптери.

Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Целта на МЗ била промяна на параметрите за прозрачност

Предложението е направено от ресорния заместник-министър д-р Тома Томов, който е и упълномощеният представител на МЗ за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки. Отчетена е вероятността единственият участник, подал оферта в откритата процедура - Leonardo S.p.A., да участва отново в кратките срокове, които позволява процедурата на договаряне, като и съответно да подобри офертата си и да приеме поставените от възложителя условия и график за изпълнение на поръчката.

България ще подсигури медицински хеликоптери, площадка, съобразени с всички изисквания, каза по-късно на брифинг зам.-министър Тома Томов. Той поясни, че процедурата е законна, преминала през предварителен контрол, избрана е една фирма, до месец ще се даде допълнителна информация. С този ход се очаква до края на 2023 г. страната да има медицински въздушни хеликоптери.

Провеждането на процедурата по договаряне без предварително обявление по реда на Закона за обществените поръчки за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ".