Поръчката за медицинските хеликоптери не е прекратена, а става въпрос за обществен финансов ресурс, който трябва да бъде похарчен прозрачно. В конкретния случай за поръчката на Министерство на здравеопазването има подадена една оферта от една фирма, която е нарушила правилата на обществената поръчка. Това обясни пред БиТиВи Георги Гвоздейков, който е директор на държавното дружество "Хелимед Сървисис", ръководещо проекта за медицинска помощ по въздуха.

Обществената поръчка може да бъде стартирана отначало, но е загуба на малко време. Загубата на време не на много, увери Гвоздейков. Трябва да бъдат коригирани нещата и да се пусне максимално бързо отново обществената поръчка, обясни той. Сега трябва да се организира нова работна група, да се преразгледат проблемните опции в техническата спецификация и да се стартира наново. Става въпрос за рамките на месеци и няма драма да се плаши обществото, че проектът за медицинските хеликоптери няма да се случи, подчерта Гвоздейков и увери, че забавянето с поръчката за хеликоптери ще бъде наваксано.

По Плана за възстановяване няма опасност да бъдат загубени средства, защото всичко е в рамките на изискуемите срокове. Въпрос е да се организира група, която да изчисти нещата и да стартира процедурата отново, каза Гвоздейков и настоя всички да спазват Закона за обществените поръчки.

В София, Пловдив, Варна и Бургас има площадки за медицински хеликоптери.

Той призова политиците да спрат да си играят с проекта за медицинските хеликоптери.

Работна група ревизира поръчката за медицински хеликоптери

Работна група ревизира поръчката за медицински хеликоптери

Засега няма риск за програмата в ПВУ