Десетки българи от Босилеград дариха кръв във Военномедицинска академия (ВМА) в знак на благодарност, съобщиха от военната болница.

61 жители на Босилеград, Сърбия организираха поредна кръводарителска кампания в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия. От години болницата лекува безплатно сънародниците ни от западната ни съседка и в тази акция те виждат възможност да се отблагодарят за грижите на медиците.

Високохуманният жест съвпадна и с отбелязването на 125-ата годишнина от създаването на ВМА. Българският екип от двама лекари, двама лаборанти и четири сестри са за втори път в Босилеград. "Кръводарителите са много са ентусиазирани, идват с отворени сърца готови да дадат и да помогнат", коментира д-р Елисавета Грънчарова.

Сред първите кръводарители беше и кметът на община Босилеград Владимир Захариев.

Сънародниците ни в Босилеград планират следваща кръводарителска акция през пролетта на следващата година.

"Няма как да не забележим тази солидарност, т.е. те знаят, че тук получават лечение и са готови да дойдат и дарят, за да направят добро на друг човек", сподели и д-р Красимира Терзиева.

Според д-р Терзиева в последните години у нас има увеличение на безвъзмездните и доброволни кръводарители, като според СЗО през 2020 година всички дарители трябва да са безвъзмездни и доброволни.

Според проучване сред младежи на 18-годишна възраст, 100% от тях заявяват, че биха дарили кръв, ако се касае за техен близък, а повече от 60% биха дарили, ако има нужда. Младите хора са по-склонни да дарят в кръвен център, а не в мобилните екипи, защото така се чувстват по-сигурни. Освен това, са по-склонни да откликнат на покана лице в лице, отколкото призив в социалните мрежи.

При военнослужещите мотивите са съвсем други: дълг, отговорност, колективна мисъл - колегите дават, и аз давам.

Относно митовете от заразяване при кръводаряване, д-р Терзиева е категорична, че такава опасност няма, защото всички консумативи, които се използват са за еднократна употреба и се отварят пред очите на кръводарителите.

За да кръводариш, трябва да си на възраст от 18 до 60 години. Изключение се прави редовните кръводарители, които могат да даряват кръв и до 65-годишна възраст. Друго изискване за кръводарителите е да са здрави, да са се нахранили преди това, да не приемат лекарства, да нямат заболявания на сърдечно-съдовата и нервната системи.

Нормативите допускат кръводаряване най-рано 2 месеца след предишно дарение. За мъжете 5 пъти в годината, а за жените - 4.

Задължително е хората, които са пътували и искат да дарят кръв, да посочват дестинацията и периода, в който са били зад граница във връзка с нашумели екзотични инфекции. Хора, които са пътували в Африка, Латинска Америка, Карибския басейн, трябва да бъдат отлагани от кръводаряване 28 дни след завръщането им.