30% от момичетата у нас на възраст между 13-15 г. пушат. Това води до репродуктивни проблеми и рак. За този проблем предупреди доц. Михаил Околийски по време на пресконференция, посветена на Световния ден без тютюнев дим.

Доц. Околийски изтъкна научния факт, че цигарите са единственият продукт, който убива половината от потребителите си. Кампанията на СЗО тази година посветена на основните рискови фактори за заболяванията, свързани със сърдечно съдовата система: тютюнопушенето, употребата на храни с повишено съдържание на сол и трансмазнини.

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа...

СЗО отчита повече от 7 млн. смъртни случаи на година следствие от тютюнопушеното. Над 6 млн. са смъртните случаи следствие пушене всеки ден, 2,9 млн. следствие пасивно пушене. С 25% е повишен рискът от сърдечно съдови заболявания следствие излагане на тютюнев дим.

В страните от здравната мрежа от Югоизточна Европа, част от която е и България, в много по-висок процент се употребяват цигари. България прави изключение от диспропорцията мъжете да пушат повече от жените и у нас млади момичета във времето на своето съзряване пушат всеки ден. Това е във връзка с демографската криза и това е въпрос от националната сигурност.

28% от възрастното население е потребител на тютюн в Европейския регион на СЗО.

Пушенето на закрито не влияело на туризма

Пушенето на закрито не влияело на туризма

Това обяви министърът на туризма Ангелкова

Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването заяви, че Министерство на здравеопазването готви промени в Закона за здравето, които целят да повишат контрола в заведенията като да бъдат включени, освен Регионалните здравни инспекции, и общините.

Коалиция за живот без тютюнев дим подкрепя готвените промени и настоява за премахването на рекламата на хазарта и на тютюна - нещо, което все още не е направено в България.