Българският червен кръст осъжда посегателствата и агресията срещу медицинското съсловие.

От организацията се обръщат към всички граждани с апел "Не на насилието" над медици.

Те призовават да се защити достойнството им, тъй като спасяват човешки животи.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие

В знак на съпричастност към проблема, от БЧК приветстват в инициативите да се включат и правораздавателните институции в страната.

Те обявиха, че подкрепят и позицията на Българския лекарски съюз срещу физическото и вербално насилие над лекарското съсловие, което по думите им трябва да се прекрати.

От организацията се надяват призивът им да бъде подкрепен от широката общественост и други организации и институции, за да се спре грубото отношение към медицинските лица.

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над лекари

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над лекари

Той поиска да се осигури приоритетно разследване по тях

Припомняме, на 21 януари 35-годишна жена нападна медицинската сестра от Горна Оряховица. По тази причина ден по-късно медиците от Спешната помощ в града заплашиха с колективна оставка.

На 22 януари пък двама мъже и една жена нападнаха медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Заради поредните случаи на проявена агресия спрямо медицински служители днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сезира главния прокурор и настоя разследванията да бъдат проведени по реда на бързото производство.