439 000 души у нас получават инвалидни пенсии, по данни на Съюза на инвалидите в България. Председателят на съюза Красимир Коцев заяви, цитиран от БТА, че след катастрофи годишно над 4000 души стават инвалиди за цял живот.

39 980 хора с увреждания членуват в Съюза на инвалидите в България.

Красимир Коцев обясни, че сред водещите фактори за ивалидизация е диабетът. Над 450 000 са регистрираните у нас диабетици. Напоследък силно се увеличавал и броят на заболяванията на сърдечно-съдовата система и други вътрешни органи.

С малки крачки се подобряват условията на инвалидите, отбеляза Красимир Коцев. По мнението му обаче промените не се извършват с темповете, с които се иска на „гонените от биологичния часовник” хора с увреждания.

От Съюза на инвалидите смятат, че проблемът за социалното включване на хората с увреждания трябва да се реши комплексно с реформата в областта на експертизата на работоспособността.

Въпреки че Законът за устройство на територията и разработената към него Наредба за архитектурен достъп на хората с увреждания отговарят на европейския регламент, в повечето общини те се прилагали частично или изобщо не се прилагали.  

Красимир Коцев коментира, че аптеките масово са недостъпни за хора с колички или с тежки увреждания на крайниците. Често трудно се влизало и в самите служби за социално подпомагане. Блян за инвалидите остават повечето театри, кина, галерии и други културни развлечения. Причината е, че не се отчитат естествените им човешки потребности.

Нископодови автобуси има само в София и още няколко града.

От Съюза на инвалидите се опасяват от евентуален сблъсък с некоректен достъп до здравеопазване. Председателят на организацията смята, че е удачно НОИ да върне в ТЕЛК-овете доверените си лекари.