Български лекарски съюз е "за" повишаване на потребителската такса, която се заплаща при личния лекар.

Това казаха от БЛС пред news.bg по повод разпространяващата се анкета сред лекари и общото мнение, че се иска нейното повишаване. Тя да се вдига плавно, докато достигне 12 процента, е мнението на председателя д-р Иван Маджаров. Последно той коментира темата на кръгла маса за промени в здравеопазването в последните дни на 48-ия парламент.

Най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите каквито са в останалите европейски държави. Дори сегашната вноска - 8 процента, не е реална заради групите граждани, на които държавата плаща вноската и тя не е в пълния ѝ размер, смята Маджаров. Ако се повиши нивото на здравната вноска, това би намалило претенциите, че се налага доплащане при оказване на медицинска помощ. Проблемът е и че голяма част от доплащането, което правят пациентите, е не за иновативни терапии, а за лекарствата за кръвно налягане, за диабет, за други хронични заболявания.

Български лекарски съюз не е обсъждал повишаването на вноската с лекарите от страната и районните организации. Това ще се направи, когато започне работа новия парламент след изборите на 2 април.

Преди дни до медиите CredoWeb изпрати изводите от анкета, извършена сред лекари, но без конкретика, а и самите лекари бяха анонимни. Основните изводи от нея са, че искат потребителска такса в размер на 1% от минималната заплата. Анкетата не е правена по искане на БЛС, категорични са от там.

Другите искания от анкетата са НЗОК или социалното министерство да покриват таксата на освободените, да няма социални дейности без заплащане - както в момента е за децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. Участниците изказват готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще. Сред исканията са поне 5000 лв. за оборудване на кабинет на общопрактикуващ лекар за консумативи като хартия, ЕКГ, такса за медицински софтуер, ток и вода, заплата на медицинска сестра, осигуровки и др. Освен това лекарите плащат и наем за помещение. В същото време капитацията е 1,50 лв. на пациент.