С решение на Здравната каса бюджетите на някои болници за юни и юли са намалени с до 22 %. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР.

Той коментира, че ако Надзорният съвет на НЗОК изпълни решението си и преведе допълнително 134 млн. лева към болниците, проблемът с намалените финанси за болнична помощ за последните два месеца може да се реши.

Венцислав Грозев изрази надеждата си, че ако Надзорният съвет осигури тези 134 млн. до края на годината вероятно няма да има намаление на средствата.

От своя страна председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров се оплака, че има неплатени средства за приети по спешност пациенти за първото шестмесечие. Той сподели, че сега отново се лекували пациенти, без да има гаранция, че ще бъдат остойностени. Това генерирало листа на чакащи. Ставало въпрос основно за пациенти, които са приети по спешност.

Д-р Марджаров е категоричен, че няма как да има планиране на това, което е отделил за спешност.

Шефът на БЛС е категоричен, че лимитирането на болничните дейности трябва да отпадне. Този проблем можел да намери решението си в съда.