България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, като страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Здравният министър увери, че на национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за 6 месеца напред.

Той посочи, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици.За справка, за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%.

Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво, категоричен бе Ангелов.

От своя страна премиерът изтъкна, че у нас прилагането на мерките за справянето с коронавируса се управлява много добре. По негови думи към момента нищо не налага различни от настоящите мерки.

Нови 290 заразени с коронавирус у нас

Нови 290 заразени с коронавирус у нас

Шестима души са починали

Министър-председателят бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Той посочи, че държави с по-строги мерки от тези в България в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Премиерът обаче разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

Той подчерта, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. По негови думи увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно заслужено.

Коронавирусът щял да тлее, ако няма постоянство с мерките

Коронавирусът щял да тлее, ако няма постоянство с мерките

Според вирусолога проф. Радка Аргирова училищата няма да станат червени точки на заразата

Финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса. За целта ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, който има право на подкрепата.

От своя страна председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход.

Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев пък докладва, че обстановката в София по отношение на COVID-19 е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

България реагира най-адекватно на COVID пандемията, горд Борисов

България реагира най-адекватно на COVID пандемията, горд Борисов

Според премиера сме на прав път с мерките