Няма странични ефекти от ваксината. Това сподели пред Нова телевизия доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС. Самият той се ваксинира и сподели, че не е почувствал болка. До втората доза ваксинираните да намалят употребата на алкохол, препоръча той и посочи съвет, който се дава да често от по-възрастните лекари за деня на ваксиниране: днес без шоколад, яйца и алкохол.

Всички лекарства, които минават през ЕМА, са тествани и безопасни, по мнението му. Желаещите да се ваксинират, според доктор Брънзалов, не е нужно да си прави тест за алергия. Образуваните антитела след боледуване не са достатъчни, колкото след ваксина, по мнението му.

Ваксинираният не заразява и не се разболява, а целта на лекарите е не да лекуват гражданите, а да не се заразяват, категоричен бе медикът. Той не познава лекар, който да се колебае относно ваксинацията. За пръв път се поставя такъв тип ваксина на човешката популация, уточни доктор Брънзалов.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

На въпрос кога се очаква да се разхлабят ограниченията, зам.-председателят на БЛС обясни, че това е политическо решение, което обаче зависи преди всичко от поведението на гражданите и как те се отнасят към мерките.

Тези болести не изчезват просто ей така, изтъкна Брънзалов и припомни последните случаи на бум на морбили. Докторът посочи, че и морбилито не е изчезнало от само себе си, а личните лекари активно са издирали неваксинираните от своите пациенти.

COVID-19 остава трайно при нас, но ваксината щяла да го държи в шах

COVID-19 остава трайно при нас, но ваксината щяла да го държи в шах

Имунизацията била като изстрел със снайпер през отворен прозорец